Jan-Tore Sanner i Kommunal- og moderniseringsdepartementet fikk i dag overlevert forslag fra et ekspertutvalg fra byggenæringen som foreslår hvordan en ny Sentral Godkjenning fra 1. januar 2015 bør innrettes.

Utvalget har bestått av representanter for Arkitektbedriftene, Boligprodusentenes Forening, Byggmesterforbundet, Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg, Fellesforbundet, Holte AS, Nordnorske Entreprenørers Service-Organisasjon SA, Norske arkitekters landsforbund, Norsk Teknologis fire bransjer, Rådgivende Ingeniørers Forening og Byggenæringens Landsforenings 14 bransjer.

– Det foreslås flere tiltak for å sikre kvalifikasjoner og bekjempe useriøse aktører i næringen. Tiltakene omfatter blant annet en mer omfattende godkjenningsordning, utvidelse av kravene til ID-kort, registrering av bygge- og anleggstiltak, og økt tilsyn, sier Sandnes.
Sandnes mener at forslagene vil gi stor gevinst for bedriften, samfunnet og forbruker.

Dersom en kun anvender bedrifter som er sentralt godkjent, vil blant annet påseplikten for lønns- og arbeidsvilkår i allmenngjorte områder være oppfylt. Videre vil bygg kunne tas i bruk ved å melde til kommunen at bygget oppfyller nødvendige krav.

– Det vil føre til mindre saksbehandling og frigjøre ressurser for økt tilsyn. Dette vil bety mindre/enklere rapporteringer og likere konkurransevilkår. Det skal være vanskelig å være useriøs, sier adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentene, som har vært utvalgsleder.

Jæger sier videre at ordningen vil også ha en samfunnsmessig nytteverdi med sikrere gjennomføring av kvalitetskrav og arbeidsmiljø, sikring av lønnskrav, og skatteinngang.

– For forbrukeren vil det være lettere å bestille kvalifisert arbeidskraft. I tillegg vil forbrukeren få økt verdi på sin eiendom ved at ordningen sikrer dokumentert utført arbeid på eiendommen, sier Jæger. 

Den største utfordring med vårt forslag vil være å samordne de mange gode offentlige registre.
– For den enkelte kjøper/forbruker vil det være klare fordeler knyttet til å bruke seriøse foretak, og ulemper ved ikke å gjøre det, avslutter Jon Sandnes.