Hva er 146 meter langt, har plass til ca. 500 mennesker og et lekkasjetall på 0,29?

- Det er verken Stiftsgården eller Ormen Lange, det er det nye kanalhotellet på Fosenkaia i Trondheim. Med 128 rom er hotellet ikke bare Midtbyens lengste men et prosjekt vi virkelig er stolte av, og da tenker jeg spesielt energimessig. Æren deler vi gjerne med våre samarbeidspartnere på energi og ventilasjon, GK Norge og K. Lund, sier en fornøyd prosjektleder Sigbjørn Faanes, som nylig har overlevert totalprosjektet til den lille sjarmerende kjeden P-Hotels, som står som leietaker.

Tidlig involvering
Både innen planlegging av energisystemene og planlegging av arbeidet med selve tettingen av bygget har Veidekke hatt suksess med tidlig involvering av partnere.
- Vi kjenner jo de tekniske løsningene og prinsippene, utfordringen er å bygge riktig og effektivt. Her trekker vi inn entreprenørene tidlig, og det har båret frukter. De enkelte entreprenørene vet jo ofte best hvordan ting skal løses, forteller Faanes, som mener det fantastiske lekkasjetallet på 0,29 skyldes akkurat dette gode samarbeidet.

Her ligger man under 20 % av maks tillatt etter forskriften og samtidig under halvparten av passivhuskravet.

- Det viser seg at den som involveres som regel tar ansvar, og når dyktige håndverkere er med og planlegger blir det også suksess. Det betyr at man får et eierforhold til prosjektet og vet at man blir lyttet til, sier Faanes.

Penger i dusjen
Selv om bygget konstruksjonsmessig er enestående når det gjelder isolasjon og energiegenskaper, (vinduer med 0,8 i U-verdi), er det på energisystemet det er penger å hente på et hotell.

- Moderne krav til isolasjon gjør at mesteparten av energien ved et hotell går til varmtvann. Derfor er da også luft til vann varmepumpene konstruert for å spare energi i forhold til dette, understreker Faanes.

Med et varmepumpesystem som reduserer energibruken med 25 %  og effektiv ventilasjons - varmegjenvinner på 85% virkningsgrad har man klart å redusere driftsutgifter som vanligvis veier tungt i regnskapet.

- Denne installasjonen er det GK Norge som har stått for, her har vi siktet mot en løsning som arbeider mest mulig stabilt og leverer gjennom hele året, sier Faanes.

Ventilasjonen i hotellet er også inndelt i flere separate vertikale soner, med autonom ventilasjon og egne energisparefunksjoner. Lysstyring er basert på tilstedeværelse.

Allerede under utviklingsfasen trakk Veidekke inn de ulike aktørene, som bidro med teknisk kompetanse på sine områder.
- Den tverrfaglige biten har vært ivaretatt, og siden vi prosjekterer i 3D hele veien har vi lagt til rette for et godt og smidig samarbeid, og ikke minst fått til et bra resultat, sier Sigbjørn Faanes til vvsforum.

FAKTA
Kanalhotell Fosenkaia
Utbygger: ROM Eiendom
Leietaker: P-Hotels
Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør AS
Arkitekt: PirII
RIb: Siv.Ing. P.O Danielsen AS
TUE Elektro: Sønnico Innstallasjon AS
TUE Ventilasjon: GK Norge AS
TUE Rør/Varme: K.Lund AS
Hotell med 128 rom
Ca 5000m2 BRA inkl kjeller
Energimerke A (111 kwh/m2,år)

Lekkasjetall: 0,29
Luft/Vann VP
Kontraktssum: ca 90 mill eks mva
Enovastøtte: Lavenergibygg

Rom Eiendom AS er utbygger av Kanalhotell på Fosenkaia. De har en inngått en avtale med P-Hotels som skal drifte hotellet. P-hotels er et nisjehotell med et lavpriskonsept som vil passe godt inn i Midt-Norges nye og største trafikk knutepunkt. Lokaliseringen passer med P-Hotels sitt konsept som baserer seg på forretningskunder – og feriereisende som ønsker å bo rimelig på et hotell med god standard sentralt ved nye Trondheim S.
Bygget har en karakteristisk lang og smal form, og er et av Trondheims lengste bygg. Hovedfasadene er vendt mot sør og nord, på sørsiden har bygget utsikt mot Midtbyen og bryggerekken på motsatt side av kanalen. 

Både utbygger og leietaker har vært opptatt av å få et bygg med god energistandard, både på grunn av lønnsomhet og omdømmebygging.

Før detaljprosjektering ble det gjennomført en utviklingsfase hvor Totalentreprenør, Byggherre, Ark, RIb, Tekniske fag bidro med sin fagkompetanse. Utviklingsfase ble styrt av Totalentreprenør.