Olje- og energiminister Ola Borten Moe vil at både EU og Norge skal kutte ut subsidiering av fornybar energiproduksjon. Han møtte EUs klimakommissær Connie Hedgaard under energitoppmøtet for studenter, ISES, i Trondheim torsdag i forrige uke.

Og han la ikke fingrene imellom når han skulle beskrive EUs subsidieringspolitikk.

– Vindmøller er gammel teknologi. I Danmark har dere brukt dem i flere tiår. I Nederland har man hatt vindmøller i over 100 år. Dere vet at de virker og må slutte å subsidiere fornybare energikilder. Offentlige penger bør brukes på å utvikle ny teknologi som fangst og lagring av CO2, sa Borten Moe.

Han mener at flere av EUs medlemsland bruker klimakrisen til å lage egne støtteordninger og bruker energi som en distributør av velferd.
Videre sier Borten Moe at Norge bør følge samme oppskrift og kutte all subsidiering av fornybar energiproduksjon.

- Når ordningen med grønne sertifikater går ut i 2020, finnes det ingen vedtatte støtteordninger til fornybar energi. Min personlige mening er at det ikke bør etableres nye, sier han.

Dette har fått miljøvernminister Bård Vegard Solhjell til å reagere kraftig. I programmet Søndagsavisa på NRK Radio i går sa han at kjernen i klimaproblemet er at vi må gå fra fossil energi til fornybar energi.
 
- Vi må ikke bare utvikle teknologien, men også støtte den, slik at fornybar energi kommer ut i markedet, og at det etter hvert blir lønnsomt sa han.
 
- Bruk av kull og olje er det største problemet. Fornybar energi er eneste som kan erstatte dette.
 
- Hvis vi ser til Tyskland, så var det knapt satt opp noen solcellepaneler der for 10 år siden. I dag, på en solrik dag, produseres det mer energi fra solceller enn all den energien som produserer i Norge i samme tidsrom. Og Tyskland har gitt store subsidier til denne utviklingen, sa miljøvernministeren.
 
- Det er nesten lønnsomt nå. Bare siden 2006 er prisen gått ned med én tredel av hva den var. Dette skyldes økt produksjon, innovasjon av produksjonen osv.
 
- Vi kan ikke bare sitte og vente på at det kanskje blir lønnsomt en gang i fremtiden. Det haster, sa Solhjell til Søndagsavisa i går formiddag.
Han fikk spørsmål om det er nødvendig å støtte annen fornybar energi siden Norge har mer vannkraft enn noe annet land i Europa.
 
- Ja det er riktig. Vi har en ordning med grønne sertifikater, og det gir nå en vekst i både vindkraft og utbygging av små kraftverk.
 
- Kullreservene som ligger i bakken bør aldri tas opp. Men med gass er det et nyansert bilde, sa miljøvernministeren.

Både Sintef og NTNU har fått flere titalls millioner kroner i EU-støtte for å drive CO2-forskning.