Gamle hus er godt bygget, men er ofte kalde. Mange huseiere kvier seg likevel for å gjøre ENØK-tiltak som for eksempel etterisolering, både fordi det er kostbart, men også fordi de er redd for å gjøre skade på huset. Bygg og Bevar har derfor tatt initiativ til et samarbeidsprosjekt hvor man har sett på hva som lar seg gjennomføre på bygninger bygget før 1950. Prosjektets mål er å rydde opp i gjeldende råd og veiledninger. Fagmiljøer fra byggteknikk, bygningsvern og skade har sammen med håndverkere delt sine erfaringer og kommet med innspill til serien.

Mer presise anvisninger gir mindre risiko for skader
Både forskning og erfaring viser at enkle tiltak som for eksempel tetting av ufrivillige luftlekkasjer kan gi god effekt uten at det trenger å bli kostbart for huseier. Det er fullt mulig å gjøre ENØK-tiltak uten at man skader tekniske og estetiske kvaliteter.

– Byggforskserien fra SINTEF Byggforsk er i stor grad fasiten for hvordan tiltak skal utføres for eiere, konsulenter og håndverkere. Det er få feil i disse anvisningene, men det er behov for utdypinger og presiseringer. Det viktigste vi har sett er behovet for forbedring av beskrivelsene av tekniske forundersøkelser og presisering av forutsetninger som må være til stede før man gjennomfører tiltak. Det er også et behov for mer utdypende formidling om vern og forvaltning av kulturhistoriske verdier og estetiske kvaliteter, sier Marte Boro fra Riksantikvaren.

Byggmesterforbundet har vært representert i prosjektet ved fagkonsulent Jens Morten Søreide.   - Vi har satt pris på arbeidet med å oppdatere detaljer i Byggforskserien. Gode råd gir bransjen bedre muligheter for å ta riktige valg, og velge riktig utførelse ved etterisolering, sier Søreide.

Les resten av saken her

Kilde. lavenergiprogrammet.no