Miljøbyen Granåsen ved Heimdal Bolig AS fikk hederlig omtale under samme tilstelning. Miljøbyen Granåsen er Nordens største passivhusutbygging hvor det bygges etter fremtidens energikrav allerede i dag.

Saken fortsetter under bildet:

Energispareprisen 2014 - Miljøbyen Granåsen fikk Hedrende omtale.  Fra venstre Kristian Stensrød, Roar Munkhaugen og Knut Fagerbakke. 
Foto:Carl-Erik Eriksson.

Gjennom Energispareprisen ønsker Trondheim kommune å hedre aktører som går foran med fremtidsrettede løsninger for redusert energibruk i byen. Menneskeskapte klimaendringer er nært knyttet til energibruk og internasjonale studier viser at energieffektivisering er det enkleste og billigste klimatiltaket.

- Dette gjør meg veldig stolt og er en ære og hyllest til alle de flinke folka som har vært involvert i dette prosjektet. REMA 1000 Kroppanmarka er forbilde for fremtidens REMA 1000-butikk: Flott å se på, trivelig å handle i, samt miljøvennlig og effektiv, sier administrerende direktør Ole Robert Reitan i REMA 1000.

Juryen berømmer de tekniske løsningene på REMA 1000 Kroppanmarka som eksempler på hvor mye som kan oppnås når man ser systemer for oppvarming og kjøling i sammenheng og ikke som separate anlegg. Det er forbilledlig at det satses på teknologiske løsninger som hittil er lite brukt og at man tar utfordringene og ekstrainnsatsen dette medfører.

Juryen har vektlagt at REMA Eiendom har benyttet seg av den teknologiske ekspertisen hos SINTEF Energi AS og gitt dem anledning til å utforme og teste ut byggoptimale løsninger man enda ikke finner i andre butikker. Dokumentert energisparing så langt er oppsiktsvekkende

Smart bruk av dagslys og spillvarme
Armin Hafner har ledet arbeidet med å utforme hele energikjeden i butikken, på vegne av SINTEF Energi. Ifølge prosjektlederen er butikkens lave energi-hunger et resultat av to strategier for effektiv energibruk:

Lysstyring.
Et automatisk styringssystem slår av lysrør i taket når det er nok dagslys i lokalet. Fasader der det gjennomskinnelige isolasjonsmaterialet aerogel er utnyttet, sprer dagslyset effektivt innover i butikken. Bruken av dette materialet har også gjort det unødvendig å installere fordyrende systemer for solavskjerming.

Fullt integrert system for ventilasjon, kjøling og oppvarming. 
Overskuddsvarme fra kjølemaskineriet mellomlagres i vanntanker, og varme herfra leveres tilbake til butikken via ventilasjonssystem og golvvarme – når dette trengs. I tillegg er fire 170 meter dype energibrønner boret utenfor bygget. Disse gir tilgang til energi som kan brukes til kjøling og avfuktning av inneluft sommerstid, og til varmepumpedrift om vinteren. Direkte bruk av elektrisitet til oppvarming – en lite effektiv form for energibruk – vil ikke forekomme. 


Saken fortsetter under bildet:

Bilde av prisvinnerne: t.v Petter E. Røkke - SINTEF Energi AS, Armin Hafner - SINTEF Energi AS, Knut Fagerbakke - varaordfører, Eivind Bustad - REMA Eiendomsutvikling NORD AS,  Bjørnar Strand - REMA 1000 og Terje Steen REMA Eiendomsutvikling NORD AS. Foto: Carl-Erik Eriksson.


Tidligere vinnere:

Energispareprisen 2013
Rica Bakklandet Hotel 

Energispareprisen 2012
Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) 

Hedrende omtale 2012
Steinerskolen i Trondheim 

Energispareprisen 2011
Sparebank 1 SMN 

Hedrende omtale 2011
Drivstua Gartneri 

Energispareprisen 2010
Sameiet Olavskvartalet 

Energispareprisen 2009
Nardo skole og barnehage 

Hedrende omtale 2009
Ustmyra borettslag 

Energispareprisen 2008
Nidar AS 

Energispareprisen 2007
Structura AS - Kulsås amfi