Selv om Novap naturligvis ønsket at fornybarkravene i TEK10 ble beholdt, mener Hagemoen det er positivt at bygninger med over 1000 m2 oppvarmet BRA skal ha ”energifleksible” varmesystemer og tilrettelegges for bruk av lavtemperatur varmeløsninger.
– Her ser vi muligheter. Men om det betyr energifleksibilitet fra dag 1 eller i framtida, gjenstår å se. Hvis du skal ha reell energifleksibilitet, må du for eksempel tilrettelegge teknisk rom for lavtemperatur-anlegg, poengterer Hagemoen. Velger byggherren elektrisk oppvarming og høytemperatur-radiator, er det veldig vanskelig å bygge om i framtida.

Muligheter med småhus
Småhus må ha skorstein, med mindre de bygges som passivhus – eller har vannbåren varme.
– Her må myndighetene være tydelige på hva de mener: Hvor stor dekningsgrad må det være for vannbåren varme og hva slags energiforsyning. Igjen ligger djevelen i detaljene, mener Hagemoen. Både for småhus og bygg over 100 kvadratmeter gjelder det nå å gripe mulighetene.
– Bransjen må brette opp ermene og sørge for at de blir proffere, leverer bedre løsningen og at installatørene blir mer effektive. Det finnes aktører i bransjen som leverer vannbåren varme mye billigere enn hva man har operert med tidligere, understreker Hagemoen.

For høy arealgrense
Novap er veldig skuffet over at grensen for energifleksible varmesystemer er satt til 1000 m2.
– Et veldig stort markedssegment forsvinner nå: Seks- og åttemannsboliger så vel som små blokker utenfor byene, frykter Hagemoen. I byer vil blokker normalt ende over denne arealgrensa.

Tror markedet består
Truslene til tross mener Hagemoen det er grunn til å ha selvtillit på varmepumpenes vegne.
– Vi ser trendene i Europa og i våre nordiske naboland.  Varmepumpene blir bedre og bedre, folk blir bedre på å prosjektere og flere byggherrer høster erfaring. Selv om en del utbyggere bare vil se på lavest mulig investeringskostnad og ikke driftskostnader, vil forhåpentligvis fortsatt være et marked. Vi må bare fortsette å jobbe, sier Hagemoen.