Veidekke er engasjert av Drammen Eiendom KF, som allerede har gjennomført en rekke forbildeprosjekter, til å gjøre jobben.

Drammen Eiendom KF er et kommunalt eid eiendomsselskap som besørger drift, vedlikehold og  utvikling av kommunale eiendommer i Drammen.

- Med tanke på samfunnets miljøutfordringer er  det viktig at vi som en offentlig byggherre benytter  oss av teknologi som både gir bærekraftige klimaløsninger og, gjort på den rette måten, også gir gode  økonomiske resultater for en eiendomsforvalter, forteller Geir Andersen i Drammen Eiendom.

I disse dager gjennomfører Drammen Eiendom et fornyelsesprosjekt på Åskollen bo- og behandlingssenter med energikonvertering fra oljefyr til bergvarme. Prosjektet er i full gang, og man regner med  å være helt ferdig til fyringsesongen i høst. I disse  dager står riggen og borrer 13 energibrønner på 250  meter hver i bakken bak senteret.

- På Åskollen er Veidekke Entreprenør engasjert til  å prosjektere og levere et anlegg ferdig driftsatt i henhold til våre generelle krav og prinsipper for moderne  energianlegg, sier Geir Andersen. Prosjektleder i Veidekke, Martin Schinnes, forteller at samarbeidet fungerer optimalt.

- Drammen Eiendom er en foregangsbyggherre  i denne sammenhengen. De kan mye om miljø, og tar aktive grep for å gjøre eksisterende eiendomsmasse grønnere. Veidekke har kompetansen til å  gjennomføre deres visjoner, og samtidig er dette et markedsområde vi ønsker å være aktive i, sier Martin Schinnes.

Et grønnere Drammen
En investering som dette betaler seg tilbake  over tid i form av sparte oppvarmingskostnader.  Prosjekteringsleder i Veidekke, Runar Berg, sier at det  gode samspillet mellom byggherre og entreprenør er  berikende for prosjektet på Åskollen.

- Vi har kunnskapen som trengs for å gjennomføre planene til Drammen Eiendom fordi vi kan arbeidsprosesser og har stort fokus på sikkerhet ved gjennomføring av prosjekter med et bygg i drift. Samtidig lærer vi masse av dem med den miljøkunnskapen de har, sier han.

Bergvarme er grønn energi
Teknologien som gjør det mulig å hente ut grønn  energi fra bakken er enkel, men kompetansen er varierende i dagens marked, da teknologien er relativt ny her i Norge.

- Drammen Eiendom er både kompetente, innovative og setter krav som utfordrer oss og utvikler bransjen vår i riktig retning, sier Runar Berg, og legger til at på et annet gjennomført prosjekt på Brandengen Skole dekker nå en 200 kW varmepumpeenergibehovet i et 100 år gammelt bygg ved å hente ut energi fra brønnparken i skolegården.

- På Åskollen skal vi levere 13 energibrønner og en varmepumpe på 140 kW. Dette dekker energibehovet på de aller fleste dager. På de ekstra kalde dagene vil en elektro-kjele sørge for tilleggsvarme. Drammen Eiendom fjernstyrer i dag sine energianlegg med et

av landets mest avansert SD-anlegg, og kan med  det sette funksjoner og overvåke anleggene på en hensiktsmessig og effektiv måte. Bergvarmeanlegget fungerer slik at dersom man tilfører 1 kW så får man ut rundt 3 kW. Dette gir en vesentlig besparelse i tilført energi, avslutter Runar Berg.

Skrevet av: Anders Auberg
Kilde: veidekke.no