Mange installerer varmepumpe og stoler på at systemet yter det man er blitt lovet av produsenten. Gevinsten avhenger imidlertid ofte mer av hvordan anlegget omkring varmepumpa er tilpasset og skrudd sammen - enn selve varmepumpa.

- Erfaring viser at pumpene fungerer brukbart, men å bygge effektive anlegg er en helt annen skål. Vi har sett at montering gjøres feil og det brukes feil komponenter. Vi har derfor startet et prosjekt der vi skal måle hva anleggene presterer i virkeligheten, sier fagsjef Knut Olav Knudsen i VVS-Foreningen, som vil stå for ledelse av prosjektet. Enova bidrar med midler til innkjøp av avanserte måleinstrumenter og direkte system for rapportering av hva anleggene til enhver tid leverer. Arbeidet skal gå over to år og de første anleggene har nylig begynt å levere tall.
- Vi kommer til å følge opp 15-20 anlegg, likt fortdelt på vann-vann og vann-luft, over 2 år for å få gode tall, forteller Knudsen.

Tilfeldig utvalg
Når man kjøper bil regner man at motoren er matchet mot girkasse og videre mot drivverk, hjul og styring. Når man kjøper varmepumpe er det som regel en lokal rørlegger som designer og bygger “bilen”.
- Å bygge gode anlegg er faktisk ikke så lett, det krever stor kompetanse. Anlegg bygges også svært ulikt og driver ikke minst forskjellige energibehov. De vi ønsker å se er i hvilken grad varmepumpene er satt riktig i system. Det kan være ting som størrelsen på selve varmepumpen, akkumulatortank, dimensjoner på rør, valg av vannpumper osv., sier Knudsen og viser til at en rekke av disse nøkkelegenskapene ved anlegget i stor grad vil påvirke hvordan systemet arbeider og ikke minst energieffektiviteten.

Er akkumulatortanken for liten bli den fort full og det blir for mye start og stopp. Det blir som å trå gassen på en bil inn og ut. Man kommer fram, men det går for mye drivstoff. Er rør og pumper feil valgt vil anlegget ikke virke bra.
- Det hender også pumper er montert direkte feil. Det får vi da greie på, og samtidig hva det gir av innvirkning, forteller Knudsen.

Vinn vinn
Siden de fleste med varmepumpe har mottatt støtte sitter Enova med en unik oversikt over mange med nye varmepumper. De som er blitt invitert i prosjektet er tilskrevet etter trekning. Dermed har ikke leverandøren på forhånd vært klar over at et anlegg blir fulgt opp.

Folk har vært svært positive og gevinsten som eierne av anleggene oppnår ved siden av tett oppfølging er at man får beholde det avanserte måleutstyret, som koster flere titusener av kroner. 

- De kan fremover drive tett energioppfølging, og kanskje bruke dette til å kjøre anlegget optimalt, forklarer Knudsen.

Ved hjelp av 15 ulike sonder og målepunkter på anleggene skal man se hvordan anleggene fungerer.

- Vi vil måle energiforbruk, energiproduksjon, temperaturer på ulike steder i anlegget, der energien hentes osv. Målingene skal gå over to år for å ha gode tall på årstidsvariasjoner, forklarer Knudsen som ser fram til å komme igang, og ikke minst dele resultatene med allmennheten.

I forbindelse med arbeidet skal det også gjennomføres en masteroppgave i regi av NTNU der en del av målsettingen er å finne muligheter for forbedring.