– Om endringene går i gjennom vil de tvinge fremtidige eldre ut av eget hjem, mener Pensjonistforbundet.

Som en del av forenklingen plan- og bygningsloven, har regjeringen i en høringsrunde nylig foreslått en arealreduksjon i den Teknisk byggforskrift av 2010 (TEK10) som handler om tilgjengelighet i små leiligheter.

I tillegg til at departementet foreslår at færre av leilighetene skal bygges etter slike krav, vurdere departementet også å kutte ned på de krav som gjør det mulig å bo i leilighetene for eksempel med elektrisk rullestol, som er det flest med funksjonsnedsettelser bruker i dag.

Nå frykter Pensjonistforbundet at en slik endring i forskriftene vil føre til at færre av dagens og framtidens eldre vil kunne få lov til å bli gamle i egen stue.

– Vi vet at nærmere halvparten av alle over 80 år lever med en funksjonsnedsettelse, og at mange i denne gruppen har behov for å tilrettelegge sin bolig. Når vi også vet at antall eldre over 80 år vil dobles i løpet av de neste 30 årene, mener vi at dette forslaget er et skritt i feil retning, sier Harald O. Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet.


Bruker 199 millioner på å bygge om utilgjengelige boliger  
Norman mener både samfunnet og den enkelte vil tjene på å tilrettelegge for en utvikling der eldre kan få lov å bli gammel i eget hjem.

– Alle store helse- og sosialpolitiske reformer som har kommet siden 90-tallet har hatt i seg en villet utvikling om at eldre skal få bo i eget hjem så lenge som mulig. Ikke minst vet vi at dette også er et ønske fra de gamle selv. Ser man dette i kombinasjon med presset på institusjonsplasser i norske kommuner, går disse forslagene fra departementet stikk i strid med alt dette, sier Norman.

Han understreker at tilrettelagte boliger er med på å utsette behov for sykehjemsinnleggelse, og viser til at staten bare i år har satt av 199 millioner gjennom Husbanken til å tilrettelegg boliger for mennesker med funksjonsnedsettelser.

– Ikke bare studenter som bor i små boliger
Boligbyggerbransjen er blant de som heier fram en jenking av dagens krav, blant annet med det argumentet at det fordyrer små boliger, som igjen presser yngre ut av boligmarkedet. 

– For det første, mener et samlet, bredt fagmiljø at disse kostnadene er sterkt overdrevet av de kommersielle aktørene, og at det i virkeligheten er snakk om en merkostnad på cirka tre prosent. For det andre, er det ikke nødvendigvis sånn at den studenten som kjøper boligen skal bo der hele livet. Selv om dagens kjøper ikke har behov for tilgjengelighet, vet vi at om lag fire av ti over 67 år bor alene, noe som gjør eldre til en stor kjøpergruppe av små leiligheter, sier Norman.

Dette er saken:
•Kommunal- og moderniseringsdepartementet har nylig avsluttet en høringsrunde om endringer av byggekrav i små leiligheter. Forslaget går blant annet ut på en arealreduksjon i Teknisk byggforskrift av 2010 (TEK10), som vil være en svekkelse av kravet om tilgjengelighet i små leiligheter.
•I dag er kun 10 prosent av den norske boligmassen tilrettelagt, og økningen har kun vært på 3 prosent de siste 10 årene.
•Pensjonistforbundet, som er en interesseorganisasjon med over 200 000 medlemmer, er redd for at endringer i formskriften vil gjøre det vanskelig for framtidens eldre å bli boende i eget hjem når de får behov for hjelpemidler