– Dette er bra, men det kan bli bedre, kommenterer administrerende direktør Arne Skjelle i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Han fremhever at dette vil øke kompetansen gjennom et nytt prosjekt som heter Bygg21. Dette skal bygge opp under en nødvendig satsing på kompetanse, forskning og utvikling innen næringen.  Ifølge Skjelle er Stortingsmeldingen tydelig på at kompetansen skal heves, men at den ikke inneholder krav til de som skal arbeide i byggenæringen.

Han savner også en konkretisering av målsettingene.

- Det er skuffende at Regjeringen ikke innfører kompetansekrav til de som driver i byggenæringen. Kompetansekrav vil være et viktig bidrag for kvalitet og seriøsitet i byggenæringen, sier Skjelle.

En av de sakene BNL og Byggevareindustrien har arbeidet lenge for som nå er på plass er et markedstilsyn for byggevarer.


- Dette har vi ventet på lenge og det er svært gledelig et det nå endelig er på plass, sier Skjelle.

Kommunal og regionalminister Liv Signe Navarsete sier seg fornøyd med reaksjonene fra byggebransjen, og svarer med en invitasjon. Navarsete mener meldingen har tre hovedstolper: Forenkling, kompetanse og miljø.

Dette er første gang en regjering legger frem en stortingsmelding om bygningspolitikk.

– Det var på høy tid at byggenæringen fikk sin egen stortingsmelding, slår Navarsete fast. Og dette skal vi snakke mer om, jeg sender en invitasjon til et møte.

Mindre bygg og endringer skal nå bli fritatt for byggemelding, og byggesøknader som passer inn i gjeldene reguleringsplaner og ikke trenger noen form for unntak eller særbehandling skal behandles svært raskt.

– For enkelere tiltak på egen tomt skal det bli fritak fra meldeplikt. Dette vil gjelde påbygg på opp til 50 kvadratmeter og frittstående tilbygg på opp til 70 kvadratmeter, så lenge det ikke er bolig, sa Navarsete.

Hun sa at av 100 000 årlige søknader er 30 000 av denne typen.

– Dette skal bidra til at større og mer kompliserte prosjekter får raskere saksbehandling. Målet er at innen 2015 skal behandlingen være fulldigitalisert og de som søker skal få et prompte svar.

– Det er lagt vekt på bærekraft, innovasjon, llivsløpsstandard og energieffektive løsninger, sier hun.

– Det er kommet forslag om et eget FoU-senter. Forskning, utvikling og innovasjon er viktig, men vi må også omsette dagens kunnskap i praksis.


–Jeg vil derfor invitere til et nytt samarbeid om kompetanseheving og bedre gjennomføring av bygningsmassen.  Bygg 21 kan være et greit navn på dette samarbeidsprosjektet for bedre kvalitet og produktivitet. Dette skal også inkludere offentlige etater der vi får en samlet strategi for byggesektoren.


Navarsete ønsker økt bruk av lærlinger, systematisering og samordning av videreutdanning og kurs, og en mer effektiv informasjons- og kompetansespredning til alle grupper.
Her skal Statens bygningstekniske etat bli et aktivt sekretariat.

– Jeg mener det er framtidsrettet å sette klare energikrav og bygge på en slik måte at husene kan stå i generasjoner framover, sa Navarsete under byggedagene.

N– Bygg21 skal være et felles løft mellom myndighetene og byggenæringen, vi skal se på fagutdanning, etter- og videreutdanning og FoU, sier Navarsete.

Byggenæringens organisasjoner har lenge etterlyst signaler fra regjeringen om hvordan eksisterende bygningsmasse skal håndteres.

– Vi skal sette mål for energieffektivisering allerede i inneværende år. Det vi har bestemt er at Enova skal få en annen og viktigere rolle enn idag for eksisterende bygg, sier Navarsete.