LO og NHO ble ikke enige om årets lønnstillegg, og mandag gikk 25.000 organiserte ut i streik. Riksmekler Mats Ruland hadde lagt fram en skisse som ble godkjent av NHO, men ikke LO. 

– Vi må dessverre konstatere, etter to intense døgn med jobbing med hjelp av riksmekleren, at det ikke var mulig å komme til enighet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Fri Fagbevegelse. 

Hun forteller at kravene LO presenterte før forhandlingene er viktige i den tida her, spesielt for de som tjener minst.

– Når vi fant at tilbudet ikke var godt nok, valgte vi streik.

Følsvik understreker at hun opplever at streikeviljen er stor blant medlemmene i de ulike LO-forbundene som nå skal ut i streik. Hun forteller at de også kommer til å jobbe med å få avsluttet  denne streiken så fort som mulig.

- Unødvendig streik
- Dette er en unødvendig streik, mener NHO-sjef Ole Erik Almlid.

- Når LO går ut som de gjør, og uttaler at Norge er i streik fordi NHO har avvist kravene deres om økt kjøpekraft, så er dette en feil vi må korrigere. Vi innvilget LOs hovedkrav om økt kjøpekraft. Likevel sa de nei.

Hadde håpet i det lengste
- Vi hadde selvfølgelig håpet å unngå streik, men planla for det motsatte, sier  Stian Søhoel, direktør M&A og kommunikasjon hos Bravida.

- Vi forholder oss profesjonelt til streiken og streikeinstituttet, men søker selvfølgelig innenfor spillereglene å begrense skadevirkningene så langt som mulig av hensyn til våre kunder, samarbeidspartnere, bedriften og de ansatte.

- I tillegg til at en stor del av våre ansatte er berørt, vil vi også indirekte kunne rammes i form av leveranser og kunder som må stenge ned pga. streik.

- Føler du at Bravida er blitt rammet urettferdig hardt?
- Vi skulle selvfølgelig ønske vi ikke ble rammet så hardt. Men om vi har grunnlag for å påstå

 at vi rammes i større grad enn andre skal jeg være forsiktig med å mene noe om.