Noen historiske epoker blir stående som symboler på noe spesielt. Tiårene frem til første verdenskrig, ca 1890 til 1914, kalles ofte ”La belle epoche” fordi det var en lang periode med fred og fremgang i Europa. Fremtidsoptimismen hersket. Det endte med forferdelse.

På kvelden fredag 29. november var det en annen epoke som tok slutt, helt uten forferdelse. Da endte den attende og siste energi- og miljøkonferansen i regi av Kai Hollstedt. Denne konferansen begynte i 1986 med utgangspunkt i Nordisk Ventilasjonsgruppe, og Nordiske Seminarer ble startet av Kai Hollstedt. Hensikten var å skape et nordisk samarbeid ”for å få frem resultater 4 ganger så raskt til ¼ av kostnaden”. Denne første konferansen fant sted på Tenerife med tema ”ventilasjon, inneklima, arbeidsmiljø, energi” og har senere vært arrangert flere steder, blant annet på Madeira. Den har nå i en årrekke vært holdt på kielfergen, derav den vanlige betegnelsen Kielkonferansen.

Hovedtemaer har hele tiden vært vært inneklima og energibruk i bygninger. Gjennom alle disse årene har Kai Hollstedt vært drivkraften, med Stiftelsen Vekst som arrangør. De to eneste av årets deltakere som var med i 1986, var Kai Hollstedt og Bjørn Tore Larsen.

Konferansen i 1986 samlet et stort antall av Skandinavias fremste eksperter på inneklima og energibruk i hus, og gjennom årene har det hele tiden vært et høyt nivå på foredragene. Blant de mest kjente foredragsholderne må nevnes professorene Povl Ole Fanger, Jan Sundell og Oddbjørn Sjøvold. Det har også vært interessant å oppleve det høye kunnskapsnivået hos mange av leverandørene som har gjort seg vakre foran et sakkyndig publikum. Det er leverandører som ofte ikke når frem hos offentlige byggherrer fordi innkjøpspris i altfor mange tilfeller går foran kvalitet og livssykluskostnader.

I noen år har konferansen undertittel vært ”Fra ord til handling”, men handlingen har vi ikke sett mye til, fremdeles gjøres det mange feil, ikke minst når det gjelder skolebygg, fordi byggherren ikke har skjønt det mest grunnleggende: at kostnader og energibruk skal reduseres uten at det går utover effektivitet, komfort eller helse. På dette viktige punktet har Knut Myhrer, hovedverneombud i Osloskolen, i mange år vært en forfriskende og frittalende foredragsholder.

Jeg kan ikke dy meg for å ta med sitat Kai Hollstedt har funnet i bøkene om Emil i Lønneberga:

”Se där är ljus och salighet utan gränser”.
Så sa Alfreds farfar när han och de andre
fattighjonen trädde inn i Emil i Lönnebergas
hem innanför det stora spektaklet i Katthult.
Nu fanns förstås inget elektrisk ljus i Katthult
på den tiden. Men ljus, värme – og kanske
salighet också för den delen – är vad det
handlar om för var och en av oss.