NKFs eksempelsamling skal bidra til en mer enhetlig praksis i kommunene ved behandling av tiltak på eksisterende byggverk. Den gir anbefalinger om forståelse og bruk av plan- og bygningsloven § 31-2. Eksempelsamlingen er primært rettet mot kommuner, men kan også ha nytte for andre.

Krav til arbeid på eksisterende bygg

Plan- og bygningsloven § 31-2 regulerer krav til tiltak på eksisterende bebyggelse. Kravene gjelder tiltaket og så langt de er "relevante".Bestemmelsens fjerde ledd gir kommunene hjemmel til å unnta fra oppfyllelse av tekniske krav, med relativt strenge og vanskelige vilkår. Dette innebærer vanskelige tolkninger og vurderinger om hvilke krav i TEK10 som gjelder, og om det kan gis unntak fra kravene

Viser anbefalt sikkerhetsnivå

NKF sier i forordet blant annet at:

"Eksempelsamlingen legger opp til et anbefalt sikkerhetsnivå. Anbefalingene oppfyller ikke nødvendigvis kravene i TEK10 fullt ut, men tar hensyn til praksis, hva som er teknisk og økonomisk mulig, og - som etter en total vurdering - gir et forsvarlig sikkerhetsnivå.

Anbefalingene i eksemplene er ikke å betrakte som preaksepterte ytelser i forskriftene. Akseptabelt nivå må vurderes i den konkrete saken det gjelder."

Eksempelsamlingen er utviklet av NKF. Direktoratet for byggkvalitet har delfinansiert arbeidet.

Last ned NKFs eksempelsamling Tekniske krav ved tiltak i eksisterende bygg