NVS, som www.vvsforum.no, omtalte nylig sliter med å rekruttere nok rørleggere. Generelt er dette en utfordring blant andre i VVS-bransjen, men det viser seg også at andre bransjer også har vanskeligheter med å besette stillinger der det kreves fagbrev.

- Rørleggerfaget får legge seg i selen for å få flest mulig av disse ungdommene inn på rørleggerlinja (KEM), hvis det skulle bli en slik rekrutteringskampanje, opplyser administrerende direktør i NRL, Tor Backe til www.vvsforum.no.

Egen avgift?
Tor Backe presiserer at BNL må påvirke myndighetene slik at de politiske rammevilkårene blir best mulig. Myndighetene på sin side må forstå at forholdene må legges bedre til rette for at bedriftene finner det opportunt å ta inn lærlinger i bedriftene enn å ansette ferdig «utdannede» østeuropeere – som jo i dag skjer i en betydelig utstrekning og ofte til en billig penge.

- I Danmark har myndighetene, i samråd med byggenæringen, for lengst vedtatt en avgift som legges på alle bedriftene som finansierer opplæringen. Alle er med på finansieringen, så det blir på den måten større rettferdighet i forhold til de bedriftene som velger å ansette rørleggersvennen når han er ferdig utdannet. Vi må unngå slike klausuler som enkelte kommuner i dag opererer med i sine rammeavtaler, der de ikke ønsker å betale for lærlinger på jobb. Det er i alle fall en spiker i kista for fremtidens utdanning, mener NRL-direktøren.

Jobber på høyt nivå
- Hva er konkret gjort overfor myndighetene for å få en bedring på situasjonen?
- Gjennom BNL har vi i lang tid arbeidet for å få politisk aksept for en ny grunnutdanning som tjener både ungdommen og foretakene. Det foregår nå samtaler på høyt nivå og BNL har nylig sendt et forslag til ny utdanningsmodell til statsråden. Samtidig bearbeides de politiske partienes programkomiteer for å få satt dette på dagsorden foran valget i 2013. Kort fortalt ønsker vi en mer rettlinjet utdanningsmodell med større fokus på faget og med veksling mellom skole og praksis gjennom hele læretiden. Det vil etter vår mening tjene ungdommen og fet vil tjene bedriften g til sjuende og sist samfunnet.

Vi skal heller ikke glemme at en av årsakene til at det er vanskelig å få tak i rørleggere og andre fagfolk i byggenæringen, er at det stor byggeaktivitet. Imidlertid kan man altså ikke se bort i fra det viktigste, som innebærer at det utdannes for få fagfolk. Opplæringskontorene på rørleggersiden har relativt od rekruttering lokalt, men problemet er at frafallet underveis i skoleløpet er for stort og så er det slik at antall klasser fylkesvis innebærer noen ganger begrensninger.

- Situasjonen drøftes internt i NRL og vi er ikke tvil om at bransjen gjør alt som står i dens makt for å skaffe det nødvendig antall lærlinger, sier Tor Backe.