I Iøpet av 30 timer skal deltakerne sammen finne ut hva som skal til for å skape gode bygg for et godt samfunn - enklest mulig. Forenklingsforslagene presenteres og overleveres til kommunal- og regionalminister Liv-Signe Navarsete tirsdag 25. september.

- Vi har på ulike måter signalisert at overgangen fra Statens bygningstekniske etat til Direktoratet for byggkvalitet skulle bety et mer helhetlig perspektiv, nytenkning og økt samhandling.  BYGG ENKELT er en oppfølging av dette, sa Morten Lie, direktør i Direktoratet for byggkvalitet i sitt åpningsinnlegg.

Målsetningen med BYGG ENKELT er å identifisere konkrete tiltak som kan bidra til mer effektive byggesaksprosesser, innovasjon i byggenæringen og forenkling av regelverket.

- BYGG ENKELT er et forsøk på å tenke nytt, i erkjennelse av at regelverket har godt av det, sa Lie som pekte på flere utfordringer ved dagens regler:

•Mangelfulle søknader skaper ekstraarbeid og er kostnadskrevende. Mange dispensasjonssøknader skaper ekstraarbeid – endringssøknader tar tid.
•Viktige  begreper brukes og forstås  ulikt av næring og myndigheter.
•Lokal myndighetsutøvelse oppleves som vilkårlig og ikke forutsigbar.
•Skjemavelde – godt ment, men …
•Byggesaksprosesen og byggeprosessen er ikke tilstrekkelig samkjørt.

- BYGG ENKELT er et forsøk på å få til mer og bedre dialog mellom alle partene i en byggeprosess, i tro på at det bare er gjennom god samhandling vi kan oppnå det vi ønsker. Vi har ulike roller og interesser avhengig av om vi er myndighet eller er næringsaktør et sted i verdikjeden. Med respekt for disse forskjellene er jeg likevel sikker på at det er mulig å finne fram til forslag som vi kan enes om, sa Lie.

Kilde: Direktoratet for byggkvalitet