Regjeringen har varslet at det i 2015 vil komme nye energikrav på passivhusnivå. Det er mange skritt på veien frem mot de nye energireglene. Direktoratet for byggkvalitet har lagt opp til en prosess hvor brukere av regelverket og andre involverte skal komme til orde i god tid før beslutningene tas.

Høsten 2012 satte direktoratet ut flere utredningsoppdrag som forberedelse til nye kravsnivå. Utredningene gir et godt grunnlag for diskusjon, og for direktoratets arbeid med anbefalinger til nytt regelverk. Direktoratet tar sikte på å gi sine anbefalinger til Kommunal- og regionaldepartementet tidlig i 2014. Men før det, er Dibk opptatt av å høre din mening.

Forslag til kravsutforming
Rambøll ble tildelt et utredningsoppdrag som blant annet skal lede til et forslag til nye energiregler.  Deres sluttrapport skal være klar i disse dager

Utredningen vurderer mange sentrale elementer rundt energibruken i nye bygninger og gir konkrete anbefalinger om hvordan nye krav i forskriften kan utformes. I tillegg til skjerpede energikrav til selve bygget, skal utredningen foreslå hvordan krav til energiforsyning bør utformes for å bidra til et hensiktsmessig og godt ”passivhusnivå” i bygninger.

En del av Rambølls oppdrag er også å utrede konsekvenser av de foreslåtte regelverksendringene, både for næringsaktørene og for samfunnet.

Bred debatt i høst

- Vi ønsker å legge til rette for en god og bred debatt i høst om utformingen av de nye energireglene, sier prosjektleder Inger Grethe England i Direktoratet for byggkvalitet.

- I juli publiserer vi Rambølls sluttrapport på direktoratets nettsider, og 29. august inviterer vi til et åpent innspillsmøte hvor vi ber om tilbakemelding fra næringen og andre aktører på Rambølls utredning.

- 18. oktober inviterer til seminar på Bygg Reis Deg-messen hvor vi offentliggjør noen mulige veivalg i direktoratets kommende anbefaling til Kommunal- og regionaldepartementet. I uken etter messen kan næringen i møter med direktoratet komme med sine synspunkter på veivalgene vi vurderer, sier England.

VVSforum har under våren hatt flere artikler om sammensettingen av referansegruppen i forbindelse med utredningen av nye energiregler, og hvor flere sentrale organisasjoner og foreninger har følt seg utelatt fra gruppen. Nå åpner altså Dibk for en dialog.