– Vi kjørte nesten skytteltrafikk mellom to, tre byggeplasser. Den ene alarmen avløste den andre, og det var snakk om over 30 alarmer på et par dager, seir Frank Torsteinsen, avdelingssjef for vekterne i Securitas, til NRK Østlandssendingen.

Han mener at organisert kriminalitet må ta en stor del av skylda for tyverier på byggeplasser.

-Det er ikke slik at hvem som helst går inn et sted og stjeler for eksempel et porselenstoalett. Du trenger et nettverk for å få omsatt noe slikt, sier han.

Byggenæringens Landsforening får tilbakemeldinger fra medlemsbedrifter i hovedstadsområdet som opplever dette som et økende problem.

– Tyvene er blitt frekkere og mer utspekulerte, sier foreningens direktør Audun Lågøyr.

Securitas sier at tyvene overvåker byggeplasser, og slår til når det har kommet leveranser som vinduer, dører eller baderomsinnredning.

Ingen har foreløpig tall på hvor store verdier som ble stjålet i påsken, men Lågøyr er glad for at vekterne har klart å hindre mange tyverier. Likevel er han klar på at det alene ikke er nok.

– Vi trenger et godt samarbeid mellom næringen, politiet og vektere. Det har fungert når det gjelder innbrudd i privatboliger, men nå er min utfordring til politiet at de må prioritere byggeplasser, sier Lågøyr.

Oslopolitiet sier til NRK at de ser for seg et tettere samarbeid med vekterselskapene i fremtiden.

Tyveri fra byggeplasser er ikke noe nytt fenomen. Litt søk på nettet viser at dette temaet er skrevet om mange ganger gjennom flere år. I juli 2006 skrev NRK om entreprenør Gunnar Sørlie i Porsgrunn som var lei tyverier på byggeplassene. Han hadde satt opp skilt med beskjeden: "Selvskudd utlagt".

Tilsammen hadde Sørlie hatt et 30-talls innbrudd, og tapt flere hundre tusen kroner, uten at et eneste tyveri ble oppklart. Han fikk alltid tilbakemeldinger om at saken var henlagt. Metoden han tok i bruk hadde han ingen betenkligheter med.

- Det som står på byggeplassene er mitt. Det har jeg betalt, og det betaler jeg renter på. Det er mitt livsverk, og jeg finner meg ikke i at folk rundstjeler meg. Når de ikke respekterer beskjeden om at det ikke er adgang til byggeplassen, så får de også ta konsekvensen av å bryte det forbudet, sa entreprenøren i 2006.

Nå varsler BNL innsats mot tyverier fra byggeplassene.

BNL forbereder en kartlegging får å skaffe seg mer informasjon problemet, med tanke på utforme forslag til tiltak for å møte utviklingen.

- Tyveriene er et stort problem for medlemsbedriftene. Den informasjonen vi har om problemet er spredt og kommer fra flere kilder. Vi ser derfor behov for å gjennomføre en kartlegging i form av spørreundersøkelse blant egne medlemsbedrifter. På basis av det vi får informasjon om, vil vi utforme forslag til tiltak, sier Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i BNL.

Lågøyr mener det ikke er tilstrekkelig med vektere for å bøte på problemet. BNL tar derfor til orde for et styrket samarbeid mellom byggenæringen, forsikringsselskapene, politiet og vaktselskap. Han ber også politiet om å prioritere tyveri fra byggeplasser høyere.