De skarpeste utviklingstrekkene, er det store og stadig økende innslaget av utenlandsk arbeidskraft. Det samme gjelder økende grad av svart arbeid og økende antall utenlandske aktører. Bransjeglidningen er forsterket gjennom nye aktører, nye salgskanaler og mangold av materialomsetning.

Verdikjeden i endring
- Hele verdikjeden er i endring, opplyste Bjørn Gjerde fra MRB og oppsummerte på denne måten:
• Økende konkurransepress fra alle tradisjonelle ledd
• Grossistene merker innhogg i sin verdiskapning, og kompenserer med en utvidelse av kurs og tjenestetilbud til rørleggerbedriftene
• Økende grad av direkte import av enkeltaktører og kjeder
• Økt fokus på totalentrepriser – med økt marginpress og mindre forutsigbare prosjekter som konsekvens
• Kjedene øker sine medlemstall, andelen frittstående rørleggerbedrifter reduseres jevnlig og utgjør i dag en begrenset andel av sysselsettingen

Markedsforandringer
I tillegg til dette er det flere dyptgående endringer i selve markedet. Presset kommer egentlig fra alle kanter og vil kreve mye av bransjen de kommende årene. Det er nemlig økt etterspørsel etter rimelige løsninger både med hensyn til montasje og materialer. Nye byggestandarder og KEM-løsninger øker samtidig fremveksten av tekniske og integrerte løsninger, som favoriserer kunnskapsintensive bedrifter. Vannbåren varme og lavenergibygg påvirker byggebransjens markedsvolum. Løsningskompetanse og prosjektstyring blir stadig viktigere i proffmarkedet.

- Det at det er lave etableringsbarrierer for useriøse aktører skaper også utfordringer. Det samme med den pågående bransjeglidning, svart arbeid, nye myndighetskrav, rekruttering og kompetanseutvikling, samt at vareforsyningen er lite kostnadseffektiv, sa Gjerde, og  la til at han kanskje kunne si seg delvis enig med Artur Buchardt som mener at VVS-bransjen er dårlig på markedsføring, salg og innovasjon.

Gunstig utvikling
I forhold til nøkkeltallsutviklingen, så viser den følgende fra 2006 og frem til 2013:
• Fakturerbare ressurser i 2013 utgjør ca. 83 prosent av samlet sysselsetting, opp 2-3 prosent.
• Gjennomsnittlig oppnådde timepris i 2013 beløper seg til 626 kroner, som er en økning på 25 prosent. KPI-stigningen i samme periode var på 14 prosent, så dette er en akseptabel realprisvekst.
• Andel salg av privatmarkedet er noe lavere, især for de minste bedriftene. De med en til fem ansatte har en nedgang fra 64 til 58 prosent, mens bedrifter med seks til ti ansatte har gått ned fra 53 til 45 prosent i omsetning.
• Andel material-leveranser er ikke nevneverdig forandret. Dette er overraskende, men glem ikke at tallene for varmepumper og dyrere produkter kompenserer.
• Lønnsomhetsutviklingen har vært gunstig, spesielt for de minste bedriftene.
• Det forventes en forsiktig omsetningsvekst i år og neste år.

I Hartmarks bransjeanalyse i fjor, så fant Hartmark ut at rørleggerbransjen er lite kostnadseffektiv. Dette kommer, i følge Hartmark, av fordyrende grossistledd. Dette sees på som et såpass viktig funn at det er tatt med i analysen til MRB også. Det viser seg at grossistleddet har i snitt en andel driftskostnader på 28 prosent av omsetningen, mot snitt i andre bransjer på ca. 15 prosent. I byggevare er den kun på seks prosent.

Dyre grossister
- En hovedårsak til dette, er at grossistleddet tilbyr kostnadsdrivende tilleggstjenester utover logistikkfunksjonen, påpeker Gjerde.

I følge Bjørn Gjerde, så må rørleggerbransjens fremtidige konkurransekraft forankres i kompetanse og faglig innsikt. Dette er de to viktigste konkurransefortrinnene.

- Rørleggerne må distansere seg fra de useriøse aktørene ved å tilby gode løsninger, synliggjøre god prosjektgjennomføring og tilby god oppfølging i etterkant. Viktig blir det også å beherske alt rundt vannbehandling, tekniske krav, design av synlige produkter, rådgivning innen ENØK og komfort, samt høy servicegrad over kunde, mener Bjørn Gjerde.

Ikke Middelhavsfarer
I klartekst betyr alt dette, at rørleggerbransjen må selge gode løsninger og trygghet for sluttbruker, og levere effektive byggeprosesser overfor entreprenør og byggherre.

Den enkelte bedrift må selv stake ut fremtidens veivalg. De kan være vanskelig, men et valg må tas. Man kan tenke seg at man spesialiserer seg som servicerørleggeren eller blir spesialt innen et enkelt segment. En total VVS-entreprenør er en annen mulighet, men som har vist seg kan være vanskelig.

- Bli ingen middelhavsfarer, for det kan bety kroken på døra, sa Bjørn Gjerde.