Næringsminister Trond Giske deltok i går kveld i Aktuelt på NRK2 hvor han for første gang snakker om den betente striden i det statlige selskapet Entra.

Giskes nære venn Rune Olsø ble mot styrets ledelse sin vilje ansatt som administrerende direktør i selskapet i forrige måned.

Samtidig har flere kilder hevdet at ett av styrets medlemmer som stemte for Rune Olsø, skal ha hatt et tettere forhold til Ap-politikeren enn han selv har vedgått.

Tidlig neste uke kommer det trolig en løsning i saken.  NRKs politiske kommentator Magnus Takvam tror at det jobbes med å fjerne styret i selskapet.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen gikk for et par dager siden ut i NRK og tok til orde for at settestatsråd Bård Vegard Solhjell som ble utnevt i ekstraordinært statsråd tirsdag, må kalle inn til ekstraordinær generalforsamling og sparke hele styret.

- Det er naturlig at Entra avvikles. Selskapet er en bastard. Det er ikke en statlig oppgave å drive med det Entra operer med, sa Lundteigen til Dagsnytt 18 på NRK i går kveld. Og han mener at enkelte av byggene som Entra nå eier, bør overdras til Statsbygg.

- Dette må Solhjell ta tak i. Det er tydelig at en del av konfliktene er knyttet til ansettelsen, og den er jeg inhabil i, sa Trond Giske til NRK.no i går kveld.

At nyansatt administrerende direktør Rune Olsø og styremedlem Ketil Fjerdingen skal ha et nært bekjentskap har også vært ett av flere vriene forhold i denne saken.

– Den kunnskapen jeg har om dette, er den orienteringen Ketil Fjerdingen ga til styret i et ekstraordinært møte i forrige uke. Han la der til grunn at de er bekjente, men ikke har noen personlige eller økonomiske bindinger, sier Hatlen til NRK.

Styrelederen visste altså ingenting om bindingene mellom styremedlem Ketil Fjerdingen og Rune Olsø da sistnevnte ble ansatt som administrerende direktør.

Samtidig har styreleder Siri Hatlen skrevet et åpent brev som for øvrig ligger på Entras hjemmesider.

Hun skriver, sitat: ”Entra Eiendom har den siste uken vært gjenstand for mange spekulasjoner og skriverier i mediene. De ulike mediene har henvist til kilder som tilsynelatende er sentralt plassert. På vegne av styret vil jeg på det sterkeste beklage den omtale og påstander som har fremkommet. Dette har avstedkommet spekulasjoner og omtale som er svært uheldig for selskapet og som har vært en stor belastning for organisasjon og ledelse. At det har fremkommet opplysninger fra styrets indre anliggender, er et åpenbart brudd på styrets retningslinjer. Deler av informasjonen som har fremkommet er dessuten belastende og til dels sensitiv for enkeltpersoner. Store deler av den informasjon som blir presentert i mediene er dessuten ikke korrekt, upresis eller tatt ut av en større sammenheng. Dette skaper naturlig nok grobunn for rykter og spekulasjoner. Samtidig er det umulig, på vegne av styret, å imøtegå alle disse feilaktige opplysningene ettersom jeg verken kan eller vil gi taushetsbelagt informasjon. Nå vil styret etterstrebe best mulige prosesser for selskap og eier. Regjeringen har besluttet å oppnevne settestatsråd i dag, den 9. oktober. På vegne av styret vil jeg møte konsernledelsen i Entra for å svare på spørsmål og informere om prosessen hittil. God dialog mellom styret og administrasjonen, til selskapets beste, er viktig gjennom en krevende tid.”

Redaktør Per Vaelbrokk i E24.no skriver at Rune Olsø må ut av sjefsjobben i Entra Eiendom litt faderlig fort. Han bør få følge av kuppmakerne i styret.

Omstendighetene rundt ansettelsen av Rune Olsø som konsernsjef er så spesielle, at de knapt er til å tro, skriver han på nettstedet i går.

Rune Olsø bør fratas jobben som toppsjef i Entra. At han velger å ta toppjobben i Entra Eiendom mot styreleder Siri Hatlens vilje, er i seg selv grunn til å kvitte seg med ham. Det er ikke til å leve med at Entra ledes av en person som ikke har til hensikt å spille på lag med sin nærmeste overordnede.

Om Olsø ikke var rett person til å lede selskapet før han ble kuppet inn i sjefsjobben, så er han det i hvert fall ikke nå. Avslutter Valebrokk sin tordentale i saken.

Entra ble etablert 1. juli 2000, da den konkurranseutsatte delen av Statsbyggs eiendommer ble skilt ut som et eget aksjeselskap. Entras hovedformål er å tilby lokaler for å dekke statlige behov og å drive ut fra forretningsmessige prinsipper. For øvrig kan Entra søke både kommunale og private kunder.

Staten, ved Nærings- og handelsdepartementet, eier Entra. Strategien er å være aktivt tilstede i hele verdikjeden. Byggene skal ha miljøriktige, moderne og fleksible løsninger.