- Vi har lagt lista høyt på Landsmøtet 2012, både det faglige og det sosiale. Det faglige vil strekke seg over to dager, med debatter, plenumssesjoner og parallelle sesjoner. Årets fagkonferanse har hovedtema Miljø - Energi - Økonomi, forteller Ceilie Walle i Skarland press, avdeling for kurs/konferanse, som har regien for arrangementet til vvsforum.

Varmepumpe - guru kommer
Et av trekkplasterne under dagene blir trolig David Zijdemans, teknisk direktør hos OSO Hotwater, som grundig vil ta for seg varmepumpens funksjoner og hvordan den best kan fungere med tilhørende energisystemer.
Selv har han tatt masteroppgave på varmepumper og vunnet VVS-foreningens pris: «Beste student ved NTNU-EPT, Energiforsyning og klimatisering av bygninger 2007». Blant annet har han designet et nytt energiøkonomisk prinsipp for å effektivisere varmepumper ytterligere et par hakk.

- Oso driver ikke med varmepumper, men vi lager energisentraler som skal fungere best mulig sammen med dem. Vi må derfor vite det meste om hvordan de fungerer, og dette inkluderer å skille klinten fra hveten, sier Zijdemans, som kommer til å ta for seg hva de ulike modellene kan prestere.
- Mange mener jo at de har den beste varmepumpen, så vi får se, sier han til vvsforum.

Riktig arbeidsnivå
At en varmepumpe kan ta ut energi fra omgivelsene når det er minus tyve ute har mange etter hvert klart å begripe. Men hvor avhengig den er av varmeanlegget den jobber mot er det ikke alle som har satt seg grundig inn i.

- Vi snakker kom en årsvarmefaktor, en teknisk kvalitet på systemet omkring, som sørger for at pumpa skal kunne gi best mulig ytelse gjennom hele året, påpeker Zijdemans.
- Dessverre er mange anlegg innregulert feil.

En varmepumpe skal heller ikke levere for høy temperatur enn absolutt nødvendig, da går mer energi til spille. Det blir som å kjøre bil, man skal helst ikke gasse og bremse samtidig, sier han til vvsforum.

Zijdemans vil også ta for seg større energisystemer i sitt foredrag.

- Vi er opptatt av at årets arrangement favner bredt faglig - på den måten tiltrekke oss alle deler av bransjen og alle ledd. Viktig at vi som bransje belyser

daglig lederThor-Jostein Egeland i VVS-Foreningen

de utfordringer vi har og at vi finner løsninger for å høyne vår anserlse ytterligere og hvordan imøtekomme de krav og forventninger som skapes. Jeg tror årets arrangement blir ett av de bedre innholdsmessig på lenge, og at våre deltagere vil sitte igjen med mye matnyttig og konkret faglig inputs til sin arbeidshverdag, sier daglig leder Thor-Jostein Egeland i VVS -Foreningen.

Link til landsmøtet finner du her