Prosjektet startet i 2013 og går over fire år, til utgangen av 2016. I løpet av perioden utvikles og dokumenteres rehabiliteringskonsepter gjennom pilotbygg.

To demohus er valgt. Ett hus i Oslo fra sekstitallet og ett i Bergen fra syttitallet.

Både tak, vegger og kjeller har behov for tilleggsisolering, og begge familiene har små barn og behov for fleksible hus.

-Målet var å finne to hus bygget mellom 60-80-tallet, hvor det ikke allerede var gjort vesentlige oppgraderinger. Vi ønsket demohus med behov for omfattende oppgraderinger, hvor vi får demonstrert løsninger for både tak, vegg og grunn, forklarer Anne Gunnarshaug i SINTEF Byggforsk, og prosjektleder for SEOPP-prosjektet.

I de to demohusene skal det implementeres gode, smarte, kostnadseffektive og energieffektive løsninger.

Husene er forskjellige, samtidig som dette er tidstypiske boliger, som fremstår som originale fra byggeåret. Dette er også boligtyper det finnes mange av i Norge.

Målet med oppgraderingen av de to husene er at de skal bli mer energieffektive og at de skal bli bedre å bo i. Mindre kald trekk og jevnere temperatur gir beboerne både kavere strømregning og høyere komfort. I tillegg til blant annet etterisolering av taket, veggene og mot grunnen, skal håndverkerne også gjøre store innvendige oppgraderinger.

For huseierne i Oslo er det blant annet viktig å få inn et toalett i første etasje som tilrettelegger bedre for besøk, også av rullestolbrukere. De vil gjerne utvide stuen og holde muligheten for et ekstra soverom åpen dersom det senere blir behov for å ha alle viktige rom på ett plan.

På Årvoll i Oslo starter byggingen 1. desember, mens arbeidet i Bergen etter planen påbegynnes i februar. Byggemeldingene for begge prosjektene er sendt inn.

I tillegg til økt brukervennlighet, har en viktig del av planleggingen handlet å oppnå oppnå et kontinuerlig lufttett sjikt rundt bygningskroppen, for både tak, vegg og grunn. I tillegg til etterisolering er vindtetting viktig for å hindre varmetapet fra husene.

Enovas støtteordning har vært avgjørende for hvordan vi har beregnet og valgt løsninger. Ambisjonsnivået for energioppgraderingene er i stor grad bestemt med tanke på å oppnå støtte fra Enova.

SEOPP-prosjektet


  • Målet med SEOPP-prosjektet er å vise boligeiere hvilke muligheter de har til å oppgradere boligene sine
  • Prosjektet er støttet av Norges forskningsråd og Husbanken
  • Prosjekteier er Mestergruppen Bolig AS, avdeling Mesterhus
  • SINTEF Byggforsk er prosjektleder
  • Boligeierne betaler selv for oppgraderingen, men får rabatt på byggevarer fra industripartnere og rådgivning fra SINTEF Byggforsk
  • Les mer om SEOPP-prosjektet


Kilde: Lavenergiprogrammet