Isolering av kjøleanlegg.
Isolering av kjøleanlegg.

– En av utfordringene er at rørene legges for tett slik at det blir vanskelig å isolere rørene på riktig måte. Heldigvis er det slik at de som bygger tekniske rom ofte spør hvilke avstander jeg trenger på forhånd. I de tilfeller hvor jeg er innleid for å etterisolere ser jeg ofte at rørene er lagt for tett, sier han.

Bjørnethun har jobbet 17 år som rørlegger og er i dag spesialisert på sprinkelanlegg og teknisk isolering i store prosjekter. Nå jobber han med oppføringen av et aldershjem på Aurland som skal stå ferdig om kort tid.

Må planlegges bedre

Han mener planlegging av tekniske rom bør inngå tidlig i prosjekteringsfasen for å sikre riktig plassering og størrelse. Han peker også på at små tekniske rom ofte fører til kronglete kanalføringer og unødvendig støy.

Saken fortsetter under bildet:
 

God prosjektering med god avstand mellom rørene bidrar til at varmesmitte og kondens ved kjøling unngås. 


– På kjøling må isoleringen være helt tett for å unngå kondens og på varmeanlegg må man sørge for at det ikke blir varmetap, men når avstanden mellom rørene er for liten får jeg ikke isolert godt nok. De som prosjekter tenker ikke å på at det skal isoleres etterpå. Så enkel er forklaringen på problemet. 

– Heldigvis er det sjeldent jeg ser dette, men det skjer fortsatt. Det fører til at jeg bruker mer tid på isoleringen, og må være kreativ i måten det gjøres på. Det er heldigvis sjeldent at det blir et problem, sier han.
 

Arve Bjørnethun, rørlegger i Caverion Norge
Arve Bjørnethun, rørlegger i Caverion Norge

Varmeanlegg krever minst 30 mm isolasjon

Han forteller at et typisk teknisk rom har kabelbroer, ventilasjonskanaler og rør som går i ulike retning. 

– Kompleksiteten i tekniske rom kan også gjøre isoleringsarbeidet krevende. Det viktigste er at prosjekterende og utførende vet det skal isoleres etterpå. Det er ikke verre enn å huske at et varmeanlegg krever 30 mm isolasjon, med 40 mm isolasjon på rilledeler.

– I tillegg til at tekniske rom ofte er trange, kan det også være avvik mellom tegningene og det som står der. Jeg mener bransjen burde forstå viktigheten av god isolasjon og at det krever bedre prosjektering og plass, avslutter Bjørnethun.