Skrevet av : Kristin Engely, Salgs-og markedssjef og Andreas Lindberg, Country Manager, CTC Ferrofil

Vi viser til 15/1311 – høring nye energikrav til bygg, og vil med dette komme med innspill til saken.
CTC Ferrofil er en norsk produsent, importør og distributør av produkter innenfor fornybarmarkedet i Norge og i Skandinavia, og har fokusert på oppvarming miljøvennlige produkter som varmepumper, solvarme og akkumulering av varmtvann med ulike energikilder.

TEK 15 har som mål å forenkle byggeprosessen og forbedre bygningene for å redusere energibruken. Dette er vi svært positive til. Vi har allikevel merknader til noen av de ulike tiltakene som er benyttet, og som vi mener vil føre til at vi kommer lenger unna målene om energieffektive og miljøvennlige bygninger.

CTCs vurderinger av eventuelle virkninger på markedet
TEK15 foreslår å bruke netto energibehov i stedet for levert energi, kutte fornybarkravet, og øke størrelsen på nybygg før krav om fleksible oppvarmingssystemer må installeres. Dette vrir i vår oppfattning oppvarmingssystemene over til panelovner, og vi er tilbake slik vi varmet opp våre boliger fra oljekrisen og frem til 2000-tallet. CTC mener dette er å gå et skritt tilbake i stedet for ett skritt videre, hvor målet er nullutslippshus. Konkurransevridningen vil gi VVS-bransjen og varmepumpebransjen færre arbeidsplasser og dårligere vilkår, i tillegg til at byggene blir mindre fleksible, mindre økonomiske og mindre brukertilpasset.

Fornybarkravet i TEK 07 og TEK10 hadde miljø og fleksibilitet i fokus, med vannbåren varme og fleksible oppvarmingsløsninger som resultat. Vannbåren varme og tilhørende oppvarmingssystemer installeres av VVS-bransjen, som på grunnlag av dette har investert mye i produktutvikling, utdanning, etterutdanning og kursing av rørleggere/installatører de siste tiårene, for å ta i bruk moderne og energieffektive systemer. I tillegg har ENOVA brukt store ressurser på markedsføring av støtteordninger til vannbåren varme, varmepumper og solfangere – nettopp med den hensikt å redusere strømforbruket og legge til rette for effektive, miljøvennlige og fleksible løsninger. Vannbåren varme har helsemessige gevinster med hensyn på allergi, det gir et godt inneklima og det åpner for ulike fleksible løsninger når det gjelder oppvarming. Med tiden kan sluttbruker selv variere sitt anlegg slik at det passer sitt behov, med hensyn på forbruk, strømpriser, priser på biomasse og tilskudd fra sol. Denne fordelen har ikke panelovner og elektrisk gulvvarme. En panelovn tar ikke ut mer effekt enn det den tilfører, i motsetning til en varmepumpe som flerdobler energien den tilfører bygget.

Kravsinnretning – kommentarer til at netto energibehov videreføres som beregningspunkt
Energi til oppvarming av varmtvann utgjør i dag 20 % av energibehovet i en bolig. Dette er en stor del av energibehovet i huset, og vil med nye krav ha en enda større andel av strømkostnaden til en bolig, når passive tiltakt gjør at oppvarmingskostnadene går ned. Dette er et oppvarmingsområde som CTC mener bør inn i TEK15. Netto energibehov tar kun hensyn til byggets beskaffenhet, som transmisjonstap i vegg, vinduer og dører, samt bedre gjenvinning i ventilasjonsanlegg. En varmtvannsbereder er en storbruker av energi og vil ha et estimert forbruk på 5000 kWh /år/husstand med oppvarming via elektrisk kolbe. Oppvarming av varmtvann kan lett energieffektiviseres, men dette vil ikke gjøres basert på netto energibehov. Høringsforslaget resulterer i realiteten til at varmepumpe blir valgt bort som energikilde, og utelater derfor muligheten for at varmtvann blir produsert med varmepumpe og/eller solvarme, som er den mest miljøvennlige løsningen. 

Det største effektuttaket av energi for en varmtvannsbereder med el-kolbe er på morgenen, på samme tidsperiode hvor maskiner etc. starter opp i arbeid. I store perioder av året kan varmtvannsproduksjonen tilfredstilles med solenergi, noe som vil påvirke effektuttaket stort. Også på dette området vil det være fordelaktig med oppvarming via varmepumper og solfangere, og ikke kun direktevirkende elektrisitet som belaster strømnettet når det allerede er sterkt belastet.

Solcellepaneler har en virkningsgrad på ca. 12–15%.  Solfangeren har en virkningsgrad opptil 95%. En varmepumpe gir opptil 5.5 ganger mer energi enn en panelovn. Dette er energi- og miljøgevinster som faller bort med forslaget til ny teknisk forskrift.

Kommentarer til fleksible varmesystemer for bygg over 1000 m2, og regulering av direktevirkende elektrisitet
I forslag til ny §14-4 pkt 2 er det foreslått at bygninger med oppvarmet BRA over 1 000 m2 skal ha energifleksible varmesystemer. TEK 10 hadde krav om 60 % fornybarandel fra 500m2. CTC mener at for mange bygg i TEK 15 faller utenom kravet om fleksibel oppvarming. Store bygg har stort energibehov, selv med passivhusstandard. Disse byggene vil få mindre fleksible og mindre økonomiske løsninger, som i større grad er avhengige av ren elektrisitet for å varmes opp. Vi foreslår at krav til fleksible energiforsyningssystemer følger dagens grense på 500 m2.

CTC mener, basert på ovennevnte argumenter, at det ville være et steg tilbake å fjerne reguleringen av direktevirkende el. Byggene som bygges i dag skal stå i over 50 år, og vi tilbringer opp mot 90 % av tiden innendørs. Da må vi gjøre bygningene energifleksible og sunne å oppholde seg i, i tillegg til at det tas hensyn til energieffektivitet og miljø. Det er derfor veldig viktig med vannbåren og energifleksibel varme for å oppnå et sunt og godt inneklima.

Ecodesigndirektivet og trender i Europa
Norsk marked må sees på i internasjonal sammenheng, og Norge blir påvirket av EU gjennom EØS-avtalen. Ecodesigndirektivet gir norske produsenter, importører og eksportører av husholdningsprodukter, varmepumper og varmtvannsberedere strenge krav til energisparing. Bruk av elektrisitet til oppvarming og drift skal være minimal, og el-drift straffes i energimerkesammenheng. Disse europeiske direktivene går på tvers av det vi nå ser i TEK15. Vi må agere lokalt, men tenke globalt – og forslaget til dagens TEK vil føre oss lenger fra Europa enn noen gang. Med denne forskriften vil det, på grunn av lav installasjonskostnad, være fordelaktig å bruke elektrokjele til oppvarming av større bygg. Hvitevarer og husholdningsartikler, som er underordnet EU-direktiver, vil få dårlig energimerking basert på strømforbruk. Dette virker ikke logisk og vil bidra til en ordning hvor vi bruker store ressurser på å redusere et allerede lavt strømforbruk i husholdningsartikler, mens vi i samme bygg stimulerer til bruk av elektrokjeler som forbruker megawatt av elektrisitet.

For å komme til målet om nullutslippshus er vi avhengige av fleksible hus som også kan bidra til produksjon av energi. Ved å begrense oss til kun elektrisk energi setter vi stopper for svært effektive, miljøvennlige produkter som solfangere, varmepumper og mange biokjeler. Dette er energi som vil frigjøre høyverdig elektrisitet til eksport, elektrifisering av sokkelen, elektrifisering av transportnæringen og økt boligvekst. CTC mener derfor at fornybarkravet bør opprettholder i nybygg, netto energibehov videreføres som beregningspunkt og at fleksible varmeanlegg bør installeres i bygninger over 500m2.