- Første halvår har vært preget av mange boligutviklings- og konverteringsprosjekter. Vi anslår at omtrent halvparten av de transaksjoner vi har vært involvert i dette halvåret er slike prosjekter, sier eiendomsadvokat Anne Sofie Bjørkholt hos BA-HR, til estatemedia.no.

Og det er ikke mangel på byggeklare tomter ifølge Oslos byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen (H).

- Oslo kommune har nå regulert tomter for mer enn 22.000 boliger, som er byggeklare, sier han til E24.

- Tomtene er jevnt fordelt rundt i byen, men store utbyggingsprosjekter som Fjordbyen, Ensjø og Storo står for en stor del, sier Fredriksen.

Likevel går byggingen fortsatt saktere enn det ungdom som strever med å komme seg inn i boligmarkedet, kunne håpe på.

Ifølge Fredriksen stoppet mange byggeprosjekter opp da finanskrisen rammet snart fire år siden, og etter det har det tatt tid å få opp farten på byggingen igjen.

- Jeg har flere ganger utfordret byggebransjen til å få disse prosjektene opp av skuffen og sette spaden i jorda. Derfor er det oppmuntrende at antallet igangsatte boliger er tre ganger så høyt i 2011 som det var i 2010, sier han.

I 2011 var det rundt 4500 igangsatte boliger i Oslo, men Oslos største utbygger Selvaag kunne ønske det var fler. De kjenner seg ikke igjen i bildet til Fredriksen.

Ifølge byutviklingsbyråden er Gjersrud og Stensrud det neste store tomteområdet som er på vei gjennom reguleringsapparatet, et stort fremtidig boligområde sør for Nordstrand.

Byråden tar forbehold om at den befolkningsfremskrivingen som tidligere er lagt frem kun er prognoser, blir ikke overrasket hvis det viser seg at Bjerke får høyest vekst. Han peker på Økern, Ulven og Vollebekk som naturlige områder for ny utvikling.

- Det er helt i tråd med kommunedelplanen for Økern at Bjerke skal vokse og at fortettingen skal skje der det er ledig næringsareal. Og Økern er ett av områdene utenfor sentrum med desidert best kollektivdekning.

Byråden peker på at Fornebubanen vil åpne opp for nye boligområder. På samme måte vil den lenge etterspurte Manglerudtunnelen gi økt potensial for byutvikling, sier Fredriksen til VG.no.

Hvor er tomtene i Oslo?

- Jeg har i hvert fall ingen prosjekter som har blitt liggende i skuffen min, repliserer administrerende direktør for Selvaag Bolig, Baard Schumann, gjennom E24.

Schumann skjønner ikke hvor alle de klare, regulerte tomtene befinner seg.

- Hvis Fredriksen sier det er regulert 22.000 boliger så må han fortelle oss hvor de er. Jeg vil gjerne bygge, men det nytter ikke hvis det er småhusbebyggelse og puslete i volumsammenhengen. Da må kommunen gjøre mer.

Hvis førstegangsetablerere skal ha råd til bolig i Oslo må reglene om bygging innenfor Ring 3 endres, mener Schumann.

- Det er et stort problem at man innenfor Ring 3 kun kan bygge 20 prosent toroms, som attpåtil må være større enn 40 kvadratmeter. 50 prosent må være over 80 kvadratmeter, og det har ikke mange unge råd til, sier han. Det var Oslo bystyre som vedtok reglene i 2007.

- Politikerne må også tillate høyere bygg, hvis de hadde tillatt et par etasjer til på for eksempel Løren kunne vi bygget 500 flere boliger bare der, sier Schumann.

Men ifølge estatemedia.no solgte Selvaag Bolig ASA 243 boliger i andre kvartal 2012 med en samlet verdi på 834 millioner kroner. Ved utgangen av perioden hadde selskapet 1059 boliger under bygging på landsbasis.

– Den solide etterspørselen i første kvartal har fortsatt i andre kvartal. Vi opplever godt salg i alle våre markeder. Hittil i år har vi solgt 487 boliger til en samlet verdi på 1,66 milliarder kroner, og vi er i rute for å nå våre mål for 2012, sier Baard Schumann.

I løpet av kvartalet har Selvaag Bolig hatt salgsstart på prosjekter som totalt omfatter 343 boliger. Disse inkluderer blant annet Nydalen, Løren og Mortensrud i Oslo, Vestparken i Akershus, samt Nyhavn i Bergen.

Gjennom kvartalet hadde selskapet byggestart på totalt 118 boliger. I perioden ble 187 enheter ferdigstilt, hvorav 176 ble overlevert til kjøper.

OBOS har regnet ut at Østlandsområdet, Rogaland og Hordaland kommer til å trenge nær 400.000 nye boliger innen 2031.

Ifølge Prognosesenteret koster det rundt 30.000 kroner per kvadratmeter å bygge en ny leilighet eksklusive tomtekostnaden.