- I Sverige er det nå 2000 passivhus, mens i Tyskland, Sveits og Østerrike over 40 000, så det er mye i hente inn. Noen boom er det ennå ikke blitt i Sverige. Det går altfor langsomt. For 20 år sedan låg vi langt foran andre land når det gjelder energigjerrige boliger. I dag ligge Sverige lang etter mange andre land, fastslo han i sitt internett-foredrag.

Når passivhus skal bygges, er det viktigste er at alle faggruppene samarbeider tett, helt fra arkitekt, til involverte konsulenter og håndverkere.

- En snekker kan gjøre en bra jobb, men så kommer ventilasjonsinstallatøren og lager åpne hull på den tette konstruksjonen. Det blir utett, og da fungerer det dårlig, sa han.

- Også andre involverte parter må være med i dette samarbeidet, slik som undervisning og trening, fordi vi har hyge krav til tettheten i passivhus, sa Hans Eek.

Han påpekte at det er fuktigere luft inne enn ute, og da blir kondens, noe som igjen kan føre til muggdannelser.

- En vanlig familie avgir 4-15 liter vann i løpet av et døgn, og denne fuktigheten skal ta veien et eller annet sted, og det skal ikke ut gjennom  lekkasjer i bygningen, sa han og siktet til viktigheten ved riktig ventilasjon.

- Et passivhus skal være tett, og ikke ha lekkasjer der det går inn ledninger, rundt vinduer og lignende. Når man installerer et ventilasjonsanlegg skal det være helt tett rundt ventilasjonsrøret. Luften skal gå ut og inn gjennom rørene, ikke ved siden av.

Han anbefaler at det gjøres målinger med varmekameraer under byggingen, for da er det gode muligheter for å oppdage lekkasjer og deretter å kunne rette opp eventuelle feil umiddelbart.

- Det som er viktig er å tenke langsiktig, ikke kun den nærmeste tiden. Vi må passe på at bygningene skal ha en lang livslengde, sa Hans Eek.

Det første huset Hans Eek tegnet som arkitekt var faktisk ett aktivt solenergihus. Det var under energikrisen 1974 og en pensjonert lærerinne var inspirert av den amerikanske forfatterinnen Rachel Carson og hennes bok Silent Spring som allerede i 1963 inneholdt et angrep på miljøforurensinger.  Lærerinnen ville ha et hus som kun ble varmet opp av solen.

Hans Eek var opptatt av samme tanker og om miljø, og startet arkitektkontoret Efem sammen med andre arkitekter som hadde samme tanker.

Opp gjennom årene er han blitt mer og mer opptatt av varmetapet i bygninger og den første passive solenergivillaen tegnet han i 1978. Denne var å 174 kvm og brukte så lite som 2500 kwh per år.

Nå er han engasjert i Passivhuscentrum Västra Götaland, et frittstående kompetansesentrum som eies av Alingsås kommune og Västra Götalandregionen.

Foredraget ligger på passivhuscentrum.se frem til 22. august.