Mandal gikk til topps med prosjektet Speilen nærvarme, hvor det hentes varme fra grunnbrønner, solfanger og om vinteren også fra en kunstisbane. En viktig del av det kombinerte anlegget er lagring av overskuddsvarme dypt nede i bakken, og dette trekkes fram av juryen som en teknologi det er stort behov hvis Europas energibalanse skal bli fossilfri.

Fossilfri fyring i Oslo
Oslo sikret seg annenplassen med sitt prosjekt for å fase ut all oljefyringen i de kommunale byggforetakene Undervisningsbygg, Omsorgsbygg og Boligbygg og erstatte den med en rekke forskjellige miljøvennlige energikilder. Med dette prosjektet har Oslo kommune faset ut all fossil fyring i egne bygg. Dette er et godt forbildeprosjekt med stor overføringsverdi, fastslår juryen.

Gode løsninger for rehabilitering
Rehabilitering av den verneverdige, 98 år gamle Brandengen skole til lavenergistandard ga Drammen kommune tredjeplassen. Det største potensialet for energisparing i byggsektoren finnes i eksisterende bygg, og juryen peker på at Drammen har utviklet gode løsninger som kan brukes av mange andre norske kommuner og byggeiere.

Juryen har bestått av tidligere statsråd Åslaug Haga (juryleder), tidligere statsråd Einar Steensnæs, direktør Ellen Hambro i Klima- og forurensningsdirektoratet, adm direktør Sigrun Vågeng i KS, Kommunesektorens organisasjon og daglig leder Marius holm i miljøstiftelsen Zero.

Søknader fra hele landet
I tillegg til de tre vinnerne var også Eid og Trondheim kommuner nominert til prisen. I alt kom det inn 17 søknader fra hele landet i konkurransen, som i år ble arrangert for annen gang for å skape oppmerksomhet om og inspirere til effektive klimaløsninger i norske kommuner.

Følgende kommuner deltok i årets konkurranse: Arendal, Asker, Bamble, Bergen, Drammen, Eid, Farsund, Mandal, Nord-Aurdal, Nordre Land, Orkdal, Oslo, Skedsmo, Skien og Porsgrunn (felles søknad), Sør-Aurdal, Trondheim og Træna.

Fjorårets vinner ble Os kommune, med bygget Oseana kunst- og kultursenter.