Norsk Teknologi, BNL og Fellesforbundet har bedt FAFO utrede HMS-utfordringer og arbeidsvilkår i privatmarkedet i byggenæringen. Rapporten skal være ferdig innen utgangen av 2013, og vi vil få en delrapportering våren 2013. Det planlegges en større konferanse i begynnelsen av 2014.

Betydelig marked
Det er grunn til å anta at omfanget av dette svarte markedet er betydelig, og at innslaget av utenlandsk arbeidskraft er stort. Vi frykter at viktige deler av byggebransjen på denne måten står overfor en økt kriminalisering, med de samfunnsmessige konsekvenser dette fører med seg. Et sentralt element vil i tillegg være de lønns- og arbeidsvilkårene arbeidstakerne i dette svarte markedet er underlagt.

Byggebransjen selv vil, sammen med viktige deler av fagbevegelsen, prøve å forebygge en slik utvikling, med de virkemidler vi råder over. Men denne problemstillingen må adresseres politisk dersom vi skal lykkes med en opprydding i det svarte markedet.

Gode resultater i Sverige
Det er grunn til å se på utviklingen i Sverige, hvor nettopp innføringen av det såkalte ROT-fradraget (rehabilitering og tilbygg) nærmest har eliminert det svarte privatmarkedet. Private husholdningers adgang til å trekke fra på skatten dokumenterte arbeidskostnader knyttet til oppussing og rehabilitering, har i stor grad bidratt til å skape en betydelig holdningsendring knyttet til kjøp av svarte tjenester.

Målet med rapporten er å få frem:
• Omfanget av svart arbeid
• Kundenes handlingsmønstre – hva driver markedet?
• Lønns- og arbeidsvilkår i markedet
• Tiltak/virkemidler – utrede virkninger

Høy prioritet
Prosjektet har fått støtte fra RVO-fondet (regionale verneombud). Prosjektet må også sees på som et viktig ledd i arbeidet med å fremme seriøsiteten i byggemarkedet.

– Fra Norsk Teknologis side vil arbeidet mot svart arbeid i privatmarkedet få høy prioritet i tiden som kommer. Et viktig næringspolitisk mål er å bruke denne rapporten til å promovere innføring av ROT-fradraget – private husholdningers adgang til å trekke fra dokumenterte arbeidskostnader på skatten knyttet til oppussing og rehabilitering, avslutter Strandskog.

Kilde: Norsk Teknologi