- Vi trenger å etablere et Grønt Industrielt Initiativ for å oppnå styrken som skal til for å få Storting og regjering med i et samarbeid og et partnerskap som er en stolt og framtidsrettet næring verdig, sier Inge Olav Fure til VVSforum.

-Nedleggelsen på Tofte i Hurum kan bli nok en svekkelse av verdikjeden som benytter biomasse fra skog. Eller det kan utgjøre en plattform for fornyet satsing, et Grønt Industrielt Initiativ, fastslår Inge Olav Fure ovenfor VVSforum.

Han sier at skal det skje, må næringene stå sammen og myndighetene bidra.

Han viser til at den endelige meldingen i går om at Tofte skal legges ned er kommet.

- Svenske Södra fant ingen kjøper som ville betale det de krevde. Og flere har vel vært i tvil om de i det hele tatt på noe tidspunkt har vært interessert i å selge. Det koster å legge ned, men det er engangs-kostander. Salg vil kunne gi svakere resultater hvert år i lang tid, sier Fure.

- Uansett begrunnelse rammer dette ikke bare arbeidsplassene og et kompetent miljø på Tofte. Nedleggelsen rammer trolig hele verdikjeden fra de som arbeider i skogen til sluttprodusenter, tordner Fure.

- Miljøet blir mindre, økonomien blir mange steder enda litt strammere. Nøyaktig hvordan og hvem som rammes og i hvilken rekkefølge er det ennå vanskelig å si. Heller ikke bioenergi-næringen kan forvente å gå upåvirket ut av denne situasjonen. Vi er en del av samme verdikjede og vil nok komme til å merke konsekvensene etter hvert.

Han sier videre at å gjøre dette til nok et tap for næringen er ikke vanskelig. Det er bare å la det skure.

-Skal man derimot gjøre dette til saken som snur utviklingen, krever det mye av oss alle, påpeker han.

- Næringene, hele den grønne industrielle sektoren, må ta i. Samarbeide mer. Stå mer sammen. Bli tydeligere. Bli mer høyrøstet. Forvente og forlange at myndighetene bidrar til å sikre næringer og virksomheter som vi sårt kommer til å trenge i en post-fossil verden. Den kan komme raskere enn mange forestiller seg.

- Vi trenger å etablere et Grønt Industrielt Initiativ. Et slikt initiativ kan få det momentet og den styrken som skal til for å få Storting og regjering med i et samarbeid og et partnerskap som er en stolt og framtidsrettet næring verdig, avslutter Inge Olav Fure, daglig leder i Norsk Bioenergiforening ovenfor VVSforum.