– Hvis det er én ting nordmenn gjør feil hjemme, så er det å ha det for varmt innendørs, spesielt på soverommet. Det sier leder Tore Andersen i Norsk forum for bedre innemiljø for barn (NFBIB) til NRK.no idag.

Helsedirektoratet og NFBIB anbefaler at temperaturen på soverommet bør ligge på 14 grader, eller maksimalt 18 grader.

Andersen viser til omfattende undersøkelser organisasjonen har gjort i samarbeid med Helsedirektoratet, der det kommer frem at innetemperaturen på soverommene er for høy.

Spesielt mange synder med temperaturen på barnerommene.

– Mange voksne har vinduene åpne om natten, slik at de får frisk lufttilførsel. Samtidig skalker de igjen vinduene på barnerommet, sier Andersen.

Foreldre som er redd for at barna skal fryse, bør slutte å uroe seg, for det er ikke farlig å ha vinduet litt på gløtt, selv på kalde vinternetter.

– Innetemperaturen bør ligge på rundt 20 grader. Det er fort gjort og galt å vende seg til høye temperaturer inne, sier Andersen.

Han får støtte av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), som til og med har kommet opp med sin egen huskeregel i forbindelse med innetemperatur.

Kai Gustavsen, seniorrådgiver i Astma- og Allergiforbundet, sier til NRK.no at 20 grader er den ideelle temperaturen i boligen. På soverommet skal det være kaldere.

For å oppnå ideell luft innendørs på kaldere dager og netter, anbefaler Gustavsen at man åpner dører og vinduer i kortere perioder, slik at man får luftet raskt og effektivt.

Det er mange grunner til at temperaturen innendørs ikke skal være for høy.

NFBIB skriver på sine nettsider at høy temperatur ofte gir en følelse av tørr luft, noe som kan bidra til at man føler seg slapp og uvel, og at mange får hodepine.

Dessuten er det viktig å være oppmerksom på at høye temperaturer øker avgassinger fra forskjellige materialer, noe som gir et gunstig miljø for både muggsopp og støvmidd. Og det er det vel ingen som ønsker.

NAAF og NFBIB har flere tips til bedre inneklima. Blant annet at organisk avfall og andre ting som gir mye lukt skal ut av huset,  skift filteret i avtrekksviften og ikke teip igjen ventiler om vinteren.

Og ikke minst, sjekk at ventilasjonsanlegget fungerer som det skal. Filter knyttet til anlegget, bør byttes et par ganger i året. Herr kan det samle seg mye skitt, støv og insekter og til slutt tette igjen systemet.

Avanserte luftesystem lar brukeren stille temperaturen på tilluften til boligen. Ifølge NAAF bør ventilasjonsluften være undertemperert, det vil si cirka 18 til 19 grader. Settes denne temperaturen for høyt, vil frisk uteluft bli liggende under taket.