Den ustoppelige inspirator og idémaker Johnny Almvang snakket om politikk og enøk, og kunne opplyse at man i flere andre land får skattefradrag for enøk i hjemmet, det gjør man ikke lenger her. Når regjeringen nå dropper enøkfradrag, betyr det at mange tror de kan spare penger på å vente med tiltak, og da venter de. I mellomtiden skal spørsmålet utredes i departementet, og da skjer det ingenting. ”Det er fremdeles ukjent hva den nye regjeringen gjør”, konkluderte Almvang. Johnny Almvang er en av dem som mistenkes for å ville ta opp tråden fra Kielkonferansen og fortsette der Kai Hollstedt ga seg.

Også Knut Myhrer har vært med på Kielkonferansen lenge, og hans innlegg er oftest et høydepunkt. Myhrer er åpenbart lite imponert over hva Oslo kommune byr barna når det gjelder kvalitet på inneklima og miljø. Kommunens nye stolthet, Kuben videregående skole, som har en totalkostnad på mellom to og tre milliarder kroner, har et ventilasjonsanlegg som ikke fungerer, ”seks anlegg står”. ”Og hva skal vi si om arkitekter som tegner passivhus-skoler uten dagslys? Eller at avtrekk fra dasser spres via roterende varmegjenvinner? Jeg går i de ”perfekte” byggene hver dag og må dessverre konkludere med at husene først og fremst bygges for å spare energi.”


Åpningsforedraget på årets Kielkonferanse var det Martin Rafdal i Glamox Luxo Lighting som sto for. Han minnet om at lys er den største energibæreren i et bygg. De fleste næringsbygg har overskudd av varme, så jo mer varme vi tilfører, desto mer kjøling trenger vi. Han påpekte det tullete med å legge så stor vekt på investeringskostnadene som mange gjør, for her er det mye å spare på å velge energieffektive løsninger. Drift og vedlikehold står for 75 % av omkostningene. Det er avgjørende å stille de riktige spørsmålene. Han tok frem automatisk lysbryter som et eksempel.
Hvis du velger lysarmatur med sensor i armaturen for automatisk aktivering av lyset, kan du redusere strømforbruket med 67 % i forhold til å ha bryteren på veggen. ”I Kongsberg satte vi inn nye armaturer med sensor. Total energibesparelse ble 70 %”.


Vegard Ottesen, administrerende direktør i Interfil AS, har vært på de fleste energi- og miljøkonferansene og bidratt med mye kunnskap om luftfiltrering,

Noen flere glimt fra Kielkonferansen 2013:

 
Egil Mæland har drevet med enøk i 25 år. Hans produkt er Datavaktmesteren, som har vist seg å være et uhyre effektiv hjelpemiddel for å redusere energibehovet i bygg.



Johnny Lie, Omsorgsbygg, Oslo kommune: –Ta de lavthengende fruktene først, ikke skift vinduer. Vi går i hovedsak på det tekniske, ikke rehabprogram, det er behovsstyring som gir mest.


Arvid Aalen i Geberit orienterte om Geberits Aquaclean klosetter med spyling og lufttørk. Dette er foreløpig et lite produkt i Norge, men i Japan finnes slike klosetter i 85 prosent av alle hjem.


Johnny Almvang i et alvorlig spøkefullt innlegg under festmiddagen lørdag.


Kai Hollstedt forteller en av de mange vitsene som har vært med siden 1986.