Under VVS-konferansen 2014 på Svalbard tok Gurigard for seg EPC som modell for å forbedre eksisterende bygninger. Gjennom sitt firma Siv ing Kjell Gurigard AS har han vært kommunens rådgiver i de aller fleste energisparekontrakter som er inngått siden 2010.
– Det er grådig moro å drive med EPC, for det fungerer veldig bra, fastslår Gurigard. Dette skyldes ikke minst kontraktsmaler Kommunenes Sentralforbund (KS) fikk utarbeidet i 2010, på bakgrunn av pilotprosjekter gjennomført i samarbeid med Enova.
– Kontraktene gikk fra å være entreprenørstyrt til mer kommune- eller byggeierstyrt. I dag er ca 35 kommuner på et eller annet stadium i EPC-prosjekter, og de aller fleste kommunene bruker kontraktsmalene fra KS, opplyser Gurigard.

Risikohåndtering
Selv om norske kommuner har laget energi- og klimaplaner med mål om minst 10 % energireduksjon, viser all erfaring at kommunene er flinkere til å planlegge enn til å gjennomføre, ifølge Gurigard.
– Energisparepotensial på mellom 20 og 40 % er bedriftsøkonomisk lønnsomt. Men selv om vi vet dette, blir det ikke gjennomført. Som VVS-konsulent har jeg laget analyser for samme bygg flere ganger – og fått betalt for det, poengterer Gurigard. Mangel på gjennomføring tror han særlig skyldes prioritering, kompetanse og kapasitet hos byggeier. Med EPC forhandler kommunen fram kontrakt med entreprenører, som garanterer en tallfestet energisparing.
– Dette er risikohåndtering. Kommunen blir kvitt risiko for investering, og bruker reduksjon i energikostnad til å betale investeringen, sier Gurigard.

Fire faser
Gangen i EPC-kontrakter beskriver han slik:
• Fase 0: Etablere prosjekt, lyse ut og forhandle fram kontrakt med entreprenør. (Tar typisk 3 – 5 mnd).

• Fase 1: Analysere alle bygg som er med i kontrakten, bestemme tiltakspakke (Tar typisk 4-5 måneder).

• Fase 2: Gjennomføre alle fysiske tiltak byggeier har bestemt seg for, i prinsippet i en totalentreprise. (Tar typisk 12-24 måneder).

• Fase 3: Garantiperiode er like lang som inntjeningstid for tiltakene, og entreprenør må levere garantert energisparing år for år. (Vil typisk vare 4-14 år)

30 % eller mer er vanlig
Kontraktene varierer i størrelse, og for kommuner er de begrenset til 40 millioner på grunn av offentlige innkjøpsregler. Sju EPC-prosjekter Gurigard har vært med på i 2011-2012, investerte fra 4 til 40 millioner, og er garantert 29,6 % energisparing i gjennomsnitt.
– Inntjeningstida er sju til åtte år. Det er bra – det synes kommunene sjøl også, sier Gurigard. En rekke nyere prosjekter har enda høyere spareambisjoner; for eksempel viser Gurigard til at Skien Fritidspark skal spare 38 % med 6,6 års inntjeningstid, og Kongsberg skal spare 36 % med 11 års inntjeningstid.

– Bedre analyser
Energianalysene i fase 1 skal entreprenørene gjøre. Selv om dette tradisjonelt har vært konsulentoppgave, er ikke Gurigard bekymret for kvaliteten på analysene.
– Det ligger minstekrav til analysene i kontrakten. Hvis byggeier sørger for at entreprenør leverer i henhold til kontrakt, mener jeg analysene blir bedre. Som konsulenter gjør vi jobben etter beste evne, men ingen tar oss for feil i etterkant. Entreprenørene må stå til ansvar for analysene de gjør, og derfor mener jeg kvaliteten blir bedre, sier Gurigard. Dessuten har han erfart at en del entreprenører knytter til seg rådgivere på fag de ikke har god oversikt over selv.
– I komplekse prosjekter ser jeg at flere spesialrådgivere er inne på enkelte fag, forteller Gurigard. Når han er med som kommunens rådgiver i kontraktsforhandlinger, krever han å være med på fase 0 og fase 1 for å sikre kvalitet på kontrakten og på analysene som leveres.

Profesjonell kontraktspartner
Overgangen fra analyse til faktisk gjennomføring ligger mellom fase 1 og 2. Her kan byggeier velge å avslutte, men ifølge Gurigard har foreløpig ingen kommuner gjort det. En del velger også å ta med vedlikeholdstiltak i kontrakten, selv om inntjeningstida blir lengre. EPC-prosjektene betyr ofte mange tiltak på relativt kort tid. Som eksempel nevner Gurigard Kragerø kommune, hvor 120 tiltak skulle gjennomføres i 15 bygg – i løpet av 11 måneder. Til sammenligning hadde kommunen selv gjennomført fire til fem tiltak årlig de siste 10 årene.
– Etter 11 måneder var alle tiltakene levert. Her er effektiv gjennomføring, understreker Gurigard. Dette krever sitt av entreprenøren – men også av kommune/byggeier.
– Kontraktene er ofte store og komplekse. Byggeier må sørge for å få ordentlige kontrakter, og følge opp entreprenøren godt i analysefase og gjennomføringsfase, sier Gurigard.

Kapasitet en utfordring
Kontrakten regulerer hva kommunen skal gjøre og hva entreprenøren skal gjøre i fase 2. Fase 3 måler resultatene av gjennomførte tiltak opp mot avtalt besparelse ( i kWh).  Vanligvis godtas avvik innenfor pluss-minus 10 %. Om energibruken ikke er innenfor dette, står entreprenøren økonomisk ansvarlig. Hvis energisparingen blir høyere, deles gevinsten mellom oppdragsgiver og entreprenør etter avtale.
– Alt forbruk er utetemperaturkorrigert, så klimaendringer tar kommunen risikoen for. Det samme gjelder bruksendringer og andre forhold som skyldes kommunen, poengterer Gurigard. Så lenge kommunen er en profesjonell kontraktspart, ser han ingen ulemper med EPC-prosjekter.
– Den største utfordringen vi har med EPC, er kapasiteten på entreprenørsiden, sier Gurigard.