Stjernehus ble oppført i 1965 og har i alt 60 leiligheter. Oppgraderingen av boligblokken ferdigstillles denne høsten, som et av pilotprosjektene i Framtidens bygg. Ambisjonene er at dette skal bli et lavenergihus klasse 1 og at CO2 utslippet skal reduseres med hele 69%. Det vært et fint samspill mellom fagfolkene, styret og beboerne. Beboerne har fått tillit til både resultatet og prosessen. Ikke minst dette gjør at prosjektet har stor overføringsverdi til andre borettslag.

I forbindelse med rehabiliteringen av Stjernehus har Sørlandet Boligbyggelag har deltatt i to forskningsprosjekteter; BESLUTT og BEVISST. BEVISST: Beslutningsprosesser i borettslag og sameier. Hvilke beslutningsprosesser kan føre til bærekraftige oppgraderingsprosjekter? BEVISST: Bevisste strategier for oppslutning om bærekraftig oppgradering i boligselskaper.

På frokostmøtet onsdag 5.november kl. 08.00 i Arkitektenes Hus i Oslo,  møter du forsker Erica Löfström fra SINTEF Byggforsk, teknisk sjef i Sørlandet boligbyggelag, Odd Helge Moen og arkitekt Sven Erik Bjorland fra SPISS arkitektur som deler av sine erfaringer med dette ambisiøse oppgraderingsprosjektet.

Oppgraderingen av Stjernehus består blant annet av tilleggsisolering av vegger, gulv og tak,  Fjerne/minimalisere kuldebroer, ny kledning på fasadene, utskifting av vinduer og dører til enheter med lav U-verdi, nye innglassede balkonger, balansert ventilasjon med varmegjenvinning, utfasing av oljefyr med overgang til fjernvarme og tilpassing til universell utforming.