«Hvi skrider menneskeheden saa langsomt frem?» skrev Henrik Wergeland i en historisk avhandling cirka i 1831. Mange som har arbeidet med temaet «Det perfekte bygg» på Kielkonferansen i flere år, vil antakelig spørre seg om ikke Wergeland hadde misforstått. For, hvis vi skal vurdere dagens tilstand, mer enn 180 år senere, etter antall mangler nybygg er beheftet med, må spørsmålet bli om verden overhodet beveger seg fremover.

– Det er tragisk at skoler til hundrevis av millioner surrer og går uten at de tekniske anleggene fungerer, sier seniorkonsulent Bjørn Forwald i Totalreform AS. Han er innleder på årets «Det perfekte bygg»-konferanse.  – Altfor mange av de tekniske anleggene i skoler fungerer ikke som forutsett, og slik vil det temmelig sikkert fortsette til vi gjør som svenskene og innfører tredjepartskontroll og krav om funksjonsgaranti. Nå må vi regne med at nye bygg, både næringsbygg og skolebygg, har en mangelliste på om 10 - talls punkter når bygget overtas.

– Klimaanleggene har stått sentralt når det er snakk om dårlig funksjon i nye bygg, til tross for at det oftest er det nyeste nye av utstyr som er installert.

Hvorfor er det slik, Bjørn Forwald?
– Den store ulykken her er anbudsreglementet, som sikrer at det som anskaffes er det billigste og dårligste. Vi vet at den eneste automatikken som duger, er PLS-styring. Den er litt dyrere i anskaffelse, men fungerer til gjengjeld feilfritt i flere tiår. Dette er velutprøvde produkter fra industrien. Et annet forhold er at konsulentene ikke stiller de riktige spørsmålene. Tidligere var sjefene i konsulentfirmaene mer opptatt av funksjon og kvalitet, de ville ikke godta kompromisser. Men, hvis du som entreprenør er tvunget til å levere noe skrot for å ha noe å gjøre, så gjør du det.

– Dette og mange andre problempunkter skal bli mye bedre når Kielkonferansen har løst verdensgåten?
– Vi regner med at årets «Det perfekte bygg»-konferanse vil bli ganske konkret når det gjelder temaer som tas opp, blant andre har vi med undervisningsetaten og Undervisningsbygg ved eiendomsdirektør Tor Fredriksen. Også ROM Eiendom er representert. Tor Fredriksen vil blant annet  snakke om erfaringer fra 14 overleverte skolebygg i Oslo. Tor Olsen i Avantor eiendomsforvaltning tar for seg temaet erfaringer fra det å drifte bygg sett i forhold til energi og miljø.

– Når det settes ut anbud på nye skoler, tas det for lite hensyn til at driften utgjør minst 75 %  av  livssykluskostnadene, fremhever Bjørn Forwald.
– Det betyr at det er god økonomi å kjøpe produkter og løsninger av høy kvalitet, selv om de koster litt mer i anskaffelse. Dessuten er det en uting at det utlyses full konkurranser for hver ny skole. Noe ervervet kunnskap må kunne brukes i neste runde, det er ikke nødvendig å finne opp hjulet hver gang.

Årets konferanse vil være sterkt konsentrert om hovedtemaet «Det perfekte bygg.». Med mange erfarne deltakere er det grunn til å regne med at det blir mye kunnskap å hente, og den som liker friske diskusjoner vil neppe bli skuffet.

Konferansen «Det perfekte bygg» finner sted på Kielfergen torsdag til lørdag denne uken