Rehabilitering til ”nesten null” var tema for et seminar Grønn Byggallianse arrangerte for en tid tilbake. Wallbaum presenterte resultater fra BEEM-UP (Building Energy Efficiency for Massive Market Uptake). Dette EU-prosjektet har hatt som mål å utvikle og demonstrere kostnadseffektiv rehabilitering av boligblokker, med opp til 75 % redusert energibehov.

– Vi har en sterk tendens til å jobbe mot maksimal rehabilitering. Det er selvsagt viktig å redusere energibruk, men noen ganger er vi for ambisiøse. Vi må å finne en likevekt for å oppnå rehabilitering i tilstrekkelig omfang i tide, mener Wallbaum. Han viser til at rehabiliteringsraten for bygninger i europeiske land i dag ligger mellom 0,5 og 1,5 %.
– Denne må vi øke om vi skal nå klimamålene, poengterer han.

Investeringskostnader avgjør
BEEM-UP har demonstrert løsninger i tre land; Nederland, Frankrike og i Alingsås i Sverige. En av barrierene handler om holdninger. 
– Dessverre har ikke partene rehabilitert i forhold til våre anbefalinger. Det er mye motstand mot å endre på det man har gjort før, sier Wallbaum. Og økonomi er selvsagt en veldig viktig faktor i de fleste prosjekter.
– Investeringskostnadene blir noen ganger for høye. Fra et miljøsynspunkt er det veldig forståelig at vi trenger ambisiøse tiltak. Men for det overordnede målet må vi ta hensyn til at mange beslutninger er basert på rene investeringskostnader, mener Wallbaum.

Helhetlig sammenligning
Luwoge Consult and Chalmers har utviklet en modell for å sammenligne aktuelle tiltak på en helhetlig måte, ikke bare i forhold til energisparing.
– Her kan vi se på alt fra fire-fem tiltak til flere hundre, i forhold til optimale livssykluskostnader, forklarer Wallbaum. Modellen sammenligner ulike tiltak/konsepter i forhold til miljø, økonomi og sosiale konsekvenser som behov for å flytte beboere under rehabilitering. Tross disse helhetlige tilnærmingene er lærdommen fra BEEM-UP likevel at mange tiltak blir valgt bare ut fra investeringskostnader.
– Derfor trenger vi modeller hvor også investorer får fordel av tiltak som er optimale i et livssyklusperspektiv, mener Wallbaum. Økt husleie er et alternativ, men lovgivning hindret å teste dette i prosjektet fordi det omhandlet sosialboliger.


Sammenligning av alle 729 konsepter for det franske prosjektet i forhold til miljø og økonomi. Kilde: Beem Up.

Aktuelt å vente
Wallbaum understreker at det er viktig å nå fram til beslutningstakerne, som veldig ofte er investorer med klare mål for avkastning. Det er ikke sikkert de bør rehabilitere sine bygg nå. 
– Noen ganger kan det være mer fornuftig å si til portefølje-eiere at de bør vente i 10 år, til vi har oppnådd bedre stordriftsfordeler. Da kan de satse på løsninger for rehabilitering som gir et mye bedre forhold mellom miljø og økonomi enn å rehabilitere til en viss grad i dag, mener Wallbaum. 

Les mer om sammenligningsmodellen og prosjektet på BEEM-UPs nettsider