– 2015-utgaven er mye mer leseverdig, med nye marger, illustrasjoner i farger og flere nye kapitler, forteller forfatter Ole Larmerud og viser frem den nye utgaven som har fått nytt design.

– Boka er blitt større i både form og innhold. Jeg forsøker å forenkle og tilpasse stoffet, men hver gang jeg tar ut noe, så kommer reaksjonene. Derfor har digitalutgaven blitt så viktig. I den finner du alt. I tillegg er den helt fantastisk å finne frem i, mener han.

I 1994 utga NRL og Ole Larmerud den første Rørhåndboka.
– På den tiden fungerte boka mest som et oppslagsverk, men etter hvert så skjønte man at dette var et viktig læremiddel. Nå bruker de fleste skolene Rørhåndboka i undervisningen, poengterer han.

Fra sin spede begynnelse har Rørhåndboka utviklet seg til å bli et godt hjelpemiddel for rørleggeren.
– Jeg ante ikke omfanget av det da jeg begynte. Det tar lang tid før ting blir allmenn kjent i vår bransje. Rørhåndboka fikk et liv med en gang og så har den vokst jevnt og trutt.

Selv har han bare gode minner fra sine 20 år som rørhåndbokforfatter.

Hvordan har det vært å jobbe med en bok i så mange år og som så mange har et forhold til?
– Man blir litt ydmyk. De siste årene så har vi fått veldig mange gode tilbakemeldinger. Og så må jeg få lov til å skryte litt av David Zijdemans, og Monica Stähli i Skarland Press for den jobben de har gjort med layout og ikke minst kapittelet om varme, sier Larmerud og legger til at de gjerne vil ha flere tilbakemeldinger fra de som bruker Rørhåndboka.

– Jeg har inntrykk av at boka brukes daglig av veldig mange. Til å begynne med så var det ikke sånn, da fungerte den som et oppslagsverk som for det meste lå i hylla eller i bilen. Men etter hvert så begynte mesterne å få et forhold til boka. Da rørleggerne ringte til mesterne og spurte om råd, ba de dem å slå opp i Rørhåndboka
– Sånt gjør at man blir ydmyk, i tillegg føler jeg et voldsomt ansvar. Boka er mye ”klipp og lim”, men den omhandler det stoffet som gjelder for vår bransje, omsatt til det språket som rørleggeren snakker. Jeg tror det er et av suksesskiteriene, mener Larmerud som elsker kulepunkter og korte setninger

Har du lært noe av den også?
– Ja, gjett om. Det er veldig lite av det som står i boka som er oppfunnet av meg, jeg har måttet lese meg opp på alt. Sånn sett så har det kanskje vært mer læring for meg enn for de som leser boka, humrer forfatteren og trekker frem kapittelet om ledningsnett som sin personlige favoritt.

Hvorfor er det viktig for NRL å utgi Rørhåndboka?
– Vi ønsker å heve kvaliteten. Vi har vært i flere rettssaker hvor Rørhåndboka har blitt lagt til grunn, i mangel på alternativer. Og derfor er det veldig farlig å skrive noe som er feil, understreker Larmerud.