Forslaget til nye energiregler er dramatisk for VVS-bransjen, siden myndighetene åpner for å dekke hele varmebehovet med elektrisitet. Dette overrasker naturligvis mange i bransjen, også NRL, som mener forslaget er et tilbakeskritt for energifleksibilitet og fornybar energi. 

Må bli flinkere
I en pressemelding skriver NRL at:
”høringsnotatet stiller også noen utfordringer til bransjen som gjør at vi må bli flinkere til å utvikle og finne nye, enkle og rimeligere løsninger for vannbåren varme som er mer brukervennlige og som matcher løsninger med elektrisk gulvvarme og/eller panelovner bedre, spesielt for bygg under 1000 kvadratmeter”.

– Behovet for slike løsninger har dere visst om lenge, så er ikke bransjen allerede for sent ute?
– Vi vil ikke si det. Det har vært antydninger, men det er vanskelig å styre etter antydninger. Kanskje passivhusstandard, har det vært sagt, men det har vært mye synsing. Nå er det konkret, svarer Tobiassen, direktør kompetanse og utvikling.

– Det kan ikke være noen overraskelse at energibehovet blir lavere; gjennom Klimaforliket bestemte Stortinget (i 2012) at energikravene skulle skjerpes til passivhusnivå i 2015?
– Nei, men det er overraskende at kravene til fornybar energi faller bort, mener Tobiassen.

– Har stått litt stille
Samtidig vedgår han at bransjen kunne tatt utviklingen mer på alvor.
– Vi har stått litt stille i bransjen når det gjelder smarte og enkle løsninger. Vi kunne ha vært mer forutseende, og det kan vi sikkert ta selvkritikk for, sier Tobiassen.

NRL vil nå gå grundig gjennom forslagene til nye energiregler, og diskutere dem med sine medlemsbedrifter og bransjeorganisasjoner. Deretter vil NRL komme med konkrete innspill og forslag til Direktoratet for Byggkvalitet.