Kjøling er et område hvor TEK 15-forslaget bekymrer Havellen sterkt, selv om han poengterte at DiBK har presisert at der ikke er noen minimumskrav for kjølebehov slik høringsnotatet har blitt oppfattet.

Les også: TEK 15: – Skjerp krav til kjøling

Havellen ser ingen grunn til å forskjellsbehandle miljøvennlige kjøleformer, og mener TEK15-forslaget i praksis diskriminerer flere gode alternativer. 
– Det er et stort hinder for utvikling av miljøvennlige anlegg, fastslo Havellen, fagspesialist kulde- og varmeteknikk i Norconsult, på frokostmøtet Oslo Gruppe i VVS-foreningen arrangerte tirsdag.

– Frita naturlig kjøling
Havellen frykter uheldige følger for vanlige bygg hvor man ønsker høy arealtetthet: Så fort bygget er ferdig, installerer man split-enheter for å få akseptable forhold inne.
– Jeg tror det blir konsekvensen, sier han. Derfor har han konkrete forslag til å endre forskriftsteksten, blant annet med et nytt punkt:
• Naturlig kjøling fra omgivelsesluft, energibrønner, sjøvann og andre kilder inngår ikke i energirammekravet.
– Det er bra å ha godt inneklima, og det koster nesten ikke energi å bruke dette. Hvorfor skal vi da begrense muligheten til å ha naturlig kjøling? spør Havellen.

En ulempe med netto energibehov
Frikjøling ble også tatt opp på informasjonsmøtet Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) arrangerte på Litteraturhuset tirsdag.

Les også: DiBK presiserer TEK15-forslaget

– Frikjøling blir ikke kreditert, og mange har vært opptatt av det, sa senioringeniør Knut Helge Sandli. Han mener det er en ulempe ved å velge netto energibehov som beregningspunkt, men frykter ikke konsekvensene av valget.
– Min erfaring er at hvis man har mulighet til frikjøling, er det så gunstig at jeg ikke tror det betyr veldig mye at det ikke blir kreditert, sier Sandli.

Venter mange el-kjeler og 80/60-anlegg
Havellen har flere konkrete forslag til endringer, blant annet å stille krav til maksimale temperaturnivåer for distribusjon av varme: At maksimal turtemperatur i et vannbårent varmeanlegg ikke skal overskride 60°C. Bakgrunnen er at TEK 15-forslaget ikke har noen krav om å tilrettelegge for miljøvennlig energi.
– I mange prosjekter er det pengene som rår, og da blir det elkjel – kanskje i et kott. Og temperaturnivået i varmeanlegget blir lagt på 80/60 °C for å redusere radiatorflater, frykter Havellen.

Viktig å engasjere seg
Han ønsker egentlig å beholde dagens krav til fornybarandel, men ser også alternativer for å fremme miljøvennlig energi.
– Man kunne stille minstekrav til fargen på varmemerket i energimerkeordningen, for eksempel lysegrønn. Det kunne være en interessant måte å løse dette på, mener Havellen.
Han har en klar oppfordring til bransjen:
– Dette er en høring, så det er viktig at man engasjerer seg og gir innspill på forslaget.