Det er på tide å ta inn over seg hva skjerpede energikrav betyr, uavhengig av nøyaktig hvor nivået i TEK15 (de nye energireglene) vil ende.
– Vi må begynne å skjønne dette, og sammen finne de gode løsningene. Hele bransjen må legge særhensyn til side, og se hvordan vi kan komme opp med gode, driftssikre løsninger, sier Nøstdal, markeds- og FoU-ansvarlig i Veidekke Entreprenør, Distrikt Oslo.

Mot flere etasjer og større areal
På frokostmøtet i regi av Oslo Gruppe i VVS-foreningen forrige uke avviste han frykten for at det nå vil bli bygget boligblokker på 999 m2 for å kunne bruke panelovner. Med tre leiligheter på gjennomsnittlig 67 m2 salgbart areal i hver etasje og fem etasjer, blir bruksarealet på ca 1250 m2.
– Trenden i Oslo og omegn er ikke på vei ned mot tre og fire etasjer, men heller opp til seks og sju, påpeker Nøstdal. Viktige stikkord er økonomi i forhold til tomtebelastning, og høyere utnyttelse rundt knutepunkt.

Oppvarming via tilluft kan bli aktuelt
Dette betyr at det foreslåtte kravet om fleksible varmesystemer Nye energiregler: Dette bør du vite vil gjelde.

– Forutsetningen for at kostnadene ikke skal bli for høye, er forenklede løsninger. Jeg opplever ikke at vi er der ennå, understreker han. Luft til oppvarming brukes blant annet i svenske og tyske passivhus, og Nøstdal avviser det ikke i utgangspunktet.
–  Vi kan varme opp med tilluft, hvis vi må det for å få ned kostnadene. Men jeg håper egentlig at vi finner løsninger med en varmekilde med strålevarme i leilighetene, sier Nøstdal.

Nå må noe skje
De siste årene har Nøstdal holdt flere foredrag for aktører i VVS-bransjen. Fra å bli uglesett av å snakke om behovet for enklere løsninger, tror han nå at forståelsen er på vei opp.
– Jeg opplever at flere har skjønt at noe må skje – ellers er man ute. Spesielt med en regjering som faktisk er opptatt av hva dette skal koste.