Hybride ventilasjonsløsninger som planlagt for Kistefossdammen barnehage er gammelt nytt, poengterer bransjeveteranen. Og utfordringene med å velge denne typen løsninger er minst like store som før.
– Før krevde teknisk forskrift tilfredsstillende innemiljø. Nå er minstekravene for luftmengder faktisk løftet inn i selve forskriften. Da må du dokumenter at du har disse mengdene. Med naturlig ventilasjon har du ikke kontroll - så lenge du er prisgitt termiske drivkrefter, vil luftmengdene variere, påpeker Johansen. Minstekravene for ”byggverk for publikum og arbeidsbygning” er fastslått i teknisk forskrift §13-3.

Må unngå trekk
– En annen viktig faktor er trekk. Hvis du lufter om vinteren, får du trekkproblemer, mener Johansen. Forskriften stiller ikke eksplisitte krav i forhold til trekk, men fastslår at ”termisk inneklima i rom for varig opphold skal tilrettelegges ut fra hensyn til helse og tilfredsstillende komfort ved forutsatt bruk”.
– Vi leverer anlegg hvor vi kan dokumentere ytelsene; luftmengder, filtrering og at lufta tilføres uten at det oppstår trekk i oppholdssoner, sier Johansen.

Filter sikrer luftkvalitet
Hybride eller naturlige løsninger med vinduslufting har ikke filter.
– Da har du ikke kontroll på innemiljøet, understreker Johansen. Dette er selvsagt viktig for bygninger i områder med mye lokal forurensning, for eksempel fra trafikk. Blant annet øker bekymringen for hvordan nanopartikler påvirker helse. Filterprodusenter utvikler nye produkter for å håndtere dette.
– Også for de som sliter med allergi og overfølsomhet, er filtrering viktig for å fjerne pollen, poengterer Johansen. Også varmegjenvinning kan være en utfordring med denne type ventilasjonsløsninger.
– For å oppnå riktig lavt energibruk til oppvarming må vi gjenvinne varme fra avtrekkslufta. Det er ikke mulig dersom man ventilerer ved å åpne vinduer, sier Johansen.

Trenger bedre samarbeid
Selv om han holder fast på at ventilasjon er en forutsetning for å sikre godt innemiljø, venter Johansen økt press på utvikling – ikke minst i nullenergi- og plusshus.
– På nye bygg går det an å løse ting, men det forutsetter at man kommer tidlig nok inn. Noe av suksessen til Powerhouse er godt samarbeid, poengterer Johansen. Han legger til at teknikk alltid har vært integrert i bygg – men hvis fagene kommer inn hver for seg, får man ikke nødvendigvis gode tekniske rom eller gode føringsveier.
– Samarbeid er det som må til for å få til de gode løsninger. Jeg tror både entreprenører og rådgivere flest er genuint interessert i å lage et godt innemiljø.