Skeptikerne til luftbasert oppvarming får definitivt noe å tygge på etter at Sintef Byggforsk i går presenterte resultatene av Forklima- prosjektet. Forskerne har undersøkt hvordan det fungerer å droppe tradisjonelle varmeanlegg, og heller bruke ventilasjonsanlegg med aktive tilluftsventiler. Resultatene er usedvanlig klare til forskningsprosjekt å være.
– Dette går bra. Vi trenger ikke så høye overtemperaturer; 1 til 2 °C er nok for de kaldeste dagene i Oslo-klima, konkluderte Thunshelle på prosjektets sluttseminar i går.

– Drømmeprosjekt for forskere
Løsningen med aktive tilluftsventiler er testet i praksis ved Miljøhuset GK, som har vært forskernes lekegrind: Her har de fått måle i et eget testrom, manipulere tilluftstemperaturer, spørre brukerne hva de synes om inneklimaet, og høste en mengde nyttige data via SD-anlegget.
– Dette er virkelig et drømmeprosjekt for oss som forskere, sier Thunshelle. Testene på bygget er supplert med målinger fra en egen Miljøhuset-lab Sintef Byggforsk har bygget opp, og med CFD-modelleringer. Disse beregningene ble brukt til å undersøke mer ekstreme forhold enn det Miljøhuset GK har hatt i praksis. De to vintersesongene Forklima har pågått, har det rett og slett ikke vært særlig kaldt i Oslo.

Fornøyde brukere
Ventilasjonseffektivitet, lufthastigheter og kaldras er noe av det forskerne har sett på. Og – ikke minst- hvordan brukerne opplever oppvarming via tilluft.
– Det som egentlig betyr noe, er om brukerne er fornøyde, understreker sjefforsker Mads Mysen som var møteleder på seminaret. Dette er undersøkt med spørreundersøkelser i alle deler av bygget; både hos GK og hos leietakerne.
– Overordnet konklusjon er at brukerne stort sett er godt fornøyde med inneklimaet, fastslår førsteamanuensis Hugo Hammer fra Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har hatt ansvaret for spørreundersøkelsene og statistiske analyser av resultatene. Brukerne var også fornøyde når tilluftstemperaturer ble økt med 1 til 2 °C.

Praktiske tips fra prosjektet
– Målingene våre bekrefter inntrykket fra spørreundersøkelsene . Vi ligger innenfor kravene i NS7730, så det er grunn til å tro at vi skal ha fornøyde brukere, oppsummerer Thunshelle. Dermed er det ikke noe i veien for å droppe tradisjonell kaldrassikring med radiatorer.
– I bygg med lavt oppvarmingsbehov og godt isolert bygningskropp er det gode sjanser for at dette går bra, fastslår Thunshelle. Hun presiserer at konklusjonene i prosjektet baserer seg på den konkrete tilluftsventilen som er undersøkt, Lindinvent. Det finnes en rekke andre varianter på markedet, men da er det viktig å etterspørre nødvendig dokumentasjon. Lurer du på om du skal satse på oppvarming via tilluft, er det uansett hjelp å få.
– Vi har laget en egen rapport med anbefalinger. Der har forslag til tekster som kan brukes i kravspesifikasjoner for totalentrepriser og programanbud, opplyser Thunshelle. Tips, råd og anbefalinger får du tilgang på via prosjektets nettside.