Boligprosjektet består av tre blokker med TEK10-nivå (ferdigstilt i 2014), tre med lavenerginivå i 2015 og de fire siste har passivhusnivå. Bedre bygningskropp gir mye lavere varmebehov.
– Som passivhus reduseres det ned til 33 W/m2 per leilighet, opplyser seniorrådgiver Tore Wigenstad i Skanska Teknikk. Han presenterte Skanskas erfaringer på et frokostmøte i regi av Lavenergiprogrammet nylig. 
 
En radiator, pluss elkabler på badet
Standardløsningen for TEK10-leiligheter på 78 m2 er en radiator under hvert vindu; det vil si to på den åpne stue-kjøkkenløsningen og en på hvert av de to soverommene. 
– I passivhus trenger du kanskje bare oppvarming i det ene store rommet, stue-kjøkken. For badet trenger du nesten ingenting for å holde 21 °C, men alle vet at man ønsker to-tre-fire grader høyere temperatur, poengterer Wigenstad. Finstad Park forsynes av fjernvarme, men komfortvarmen på badet dekkes av elektriske varmekabler. Wigenstad legger til at forenklingen ikke nødvendigvis er løsningen for alle passivhus-leiligheter; for eksempel kan være nyttig å ha en varmekilde på gangen.
 
Åpne dører til kalde rom
Hva så med rom uten punktkilde – går det bra å holde varmen der? Dette spørsmålet får Skanska ofte.
– Det vil normalt sett gå bra. Det å åpne døra til et varmere rom er en effekt vi alle kjenner til, og det kan vi bruke i rom som ikke har lokal oppvarming, mener Wigenstad. De som vil bruke et soverom som hjemmekontor, kan riktignok få problemer på enkelte dager. Wigenstad mener en panelovn eller flyttbar oljeovn kan være en grei løsning.

Saken fortsetter under bildet:

Forenkling av teknikk i passivhus handler primært om færre punkter, fastslår seniorrådgiver Tore Wigenstad i Skanska Teknikk
 
– Kritisk til å anbefale
Teknisk sjef Lars Myhre i Boligprodusentenes Forening er ikke overbevist om at rom uten punktkilder kan dekke behovet med åpne dører.
– I utgangspunktet er jeg kritisk til å anbefale det uten at vi kjenner til hvor ofte du vil ha behov for mer varme, sa han på frokostmøtet. Myre synes ideen er spennende, men er usikker på om alle skal kutte ut varmeanlegg i sånne rom. Dessuten, poengterer Myhre, har målinger i forskningsprosjektet EBLE vist at beboere har veldig ulike preferanser for innetemperatur. Wigenstad opplyser at Skanska ikke har sett nærmere på hvor mange timer i året rom uten varmekilder kan trenge ekstra tilskudd.
– Det vi har erfart, er at det er veldig viktig å å informere kjøper om at sånn er det, sier han. 
 
Tør ikke varme med tilluft
Skanska har også vurdert å dekke oppvarmingsbehovet med ventilasjonsluft. Utfordringen er relativt små luftmengder, og dermed ganske høye tilluftstemperaturer. Beregninger viser at for leilighetene i Finstad Park må tilluftstemperaturen være 40 °C (Alternativt 30 °C – 35 °C uten nattsenking og med lavere internlaster).
– Vi lukter på det i små forskningsprosjekter, men har ikke turt å gå for den i boligprosjekter, opplyser Wigenstad. Foruten høy tilluftstemperatur gir en slik løsning utfordringer med at alle rom får samme tilluft. De fleste vil ha kalde soverom.
– Da må vi lage to systemer. Det er ikke rasjonelt, påpeker Wigenstad.
 
Tappevann en driver
Hver leilighet i Finstad Park har eget ventilasjonsaggregat, og egne energimåler for strøm, varmtvann til oppvarming og varmt tappevann.
– Når energibehovet synker, ser vi at tappevann seiler opp som en driver for hele energiforsyningsløsningen. Vi jobber med å se på energiforsyning for tappevann, og hekte ventilasjon på den teknologien, forteller Wigenstad. Mer om Finstad Park og Skanskas erfaringer – også med kostnader – kan du finne i presentasjonen hans på Lavenergiprogrammets nettsider.