De to organisasjonene la denne uka fram eiendomssektorens veikart mot 2050. Om lag 60 personer fra bransjen har bidratt i arbeidet med å se fram mot 2050, og hva som venter eiendomsbransjen.
– I 2050 lever vi tett; all ny bebyggelse er konsentrert nær kollektivknutepunkt. Og energien er utslippsfri og utnyttes godt. Vi tror at termisk energi distribueres med vann i tettbygde strøk, sa daglig leder Katharina Bramslev da hun presenterte veikartet. Kjølebehovet forventes å bli nesten borte; og mer enn 90 % av energibruken i bygg er elektrisk – belysning, ventilasjon og utstyr.

Areal- og ressurseffektivt
– Godt innemiljø er viktig, og spesielt godt dagslys. Byggene må bli mer fleksible; vi kan ikke bytte ut alt hver gang det kommer en ny leietaker. Og de må bli mer arealeffektive – kantiner som brukes to timer om dagen, kjenner vi ikke til lenger, sier Bramslev. Bygningsmaterialer er klimanøytrale og uten miljøgifter. Alle ressurser gjenbrukes, og det må man planlegge fra starten. Her er et av de største gapene mellom visjonen for 2050 og realiteten i bransjen nå, ifølge Bramslev: Materialer med høye klimagassutslipp er utbredt.
– Bransjen, og særlig byggeiere, bør etterspørre klimanøytrale materialer.

Stor påvirkningsmulighet
Eiendomssektoren har en stor påvirkningsmulighet på andre sektorer fordi byggherrer kjøper inn materialer og utstyr. Og hvor bygg plasseres, har mye å si for transportsektoren.
– Ved at byggherrer stiller store krav til leverandører, har vi stor påvirkningsmulighet, understreker Bramslev. For at veikartet ikke bare skal bli en sovepute fram mot 2050, inneholder den en liste med ti strakstiltak.
– Det er veldig mye vi kan gjøre allerede i dag – vi er bare nødt til å tenke på en annen måte, sier Bramslev.

Ti strakstiltak for små og store byggeiere
1. Miljøsertifiser organisasjonen, enten gjennom ISO 14001 eller Miljøfyrtårn
2. Fjern fossil oppvarming i bygg, også topplast
3. Kjøp giftfrie bygningsprodukter (lovkrav i dag, følg det opp)
4. Innfør miljø- og energiledelse, som Breeam In Use
5. Kartlegg takflater og hvordan de kan utnyttes til overvannshåndtering, rekreasjon, eller energiproduksjon.
6. Etterspør innovasjon: – Vi tror det er veldig viktig at byggherrer etterspør innovasjon. De skriver ofte ”velprøvde, tradisjonelle løsninger”. Vi må være tydelige overfor arkitekter, rådgivere og entreprenører at vi ønsker faktisk innovative løsninger. Hva med risiko? Man må diskutere hvordan man eventuelt kan få til andre risikodelingsmodeller, mener Bramslev.
7. Planlegg for gjenbruk; at materialer kan demonteres og gjenbrukes ved ombygging eller riving. Arkitekten bør få få beskjed om å vise hvordan bygget kan endres lett og vise fleksibilitet.
8. Krev reelt energibudsjett. Dagens standarder legger opp til en del faste poster. – Ofte har man ikke regnet åp reell bruk av bygget. Da får man heller ikke fokus på de områdene hvor reell energibruk er stor, påpeker Bramslev.
9. Etterspør lavutslippsmaterialer. Produsenter må dokumenter utslipp gjennom EPD (Enviromental Product Declaration).
10. Etterspør fossilfri byggeplass.

Veikartet har også forslag til strakstiltak for myndighetene slik at de som går foran, for noen incentiver; Prioritert byggesaksbehandling, redusert byggesaksgebyr, handlefrihet til økt utnyttelsesgrad i reguleringsplaner, forrang i byggesaksbehandlingen og lavere eiendomsskatt.

Følger opp strakstiltakene
– Vi har vedtatt å følge opp de ti strakstiltakene. De inneholder ikke noen store overraskelser, man alle er riktige og viktige. Og det er lagt fra at de er løst med et knips- det krever noe av oss hver dag, sier miljø- og klimasjef Unn Hofstad i Storebrand Eiendom. Hun mener strakstiltakene hjelper selskapet å ta ytterligere skritt i riktig retning. Hakk i hel på Storebrand har også ledelsen i Avantor besluttet å implementere strakstiltakene i sin miljøstrategi.
– Det er viktig med et verktøy man kan ta tak i her og nå. Vi har jobbet med disse tingene over lang tid, men har litt å gå på for noen av dem, sier forvaltningsdirektør Roy Frivoll.

Konkrete bevis på nytten
Veikartet ble torsdag overrakt Idar Kreuzer som leder regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft.
– Byggeiere har påvirkningsmuligheter på andre sektorer. Hvis vi ikke lykkes på byggsiden, kommer vi ikke til å lyttes med de samfunnsmessige utfordringene vi står overfor, understreker Kreuzer. Han berømmer arbeidet som er gjort med veikartet for eiendomsbransjen.
– Dere svarer opp på en god måte det som er utfordringen for næringen. Vi har allerede fått konkrete bevis her på at det ikke bare blir en visjon, men at man forplikter seg, poengterer Kreuzer.