Hvert år brenner Norge om lag 170 TWh fossil energi, noe som er mye mer enn all norsk vann- og vindkraftproduksjon til sammen.
Likevel kan all fossil energi fases ut innen 2040 uten storstilt av ny fornybar energiproduksjon, ifølge rapporten fra Naturvernforbundet. Det vil kreve:
  • massiv satsing på energieffektivisering
  • redusert energibruk i transportsektoren (trafikken må reduseres kraftig), og
  • en styrt avvikling av petroleumssektoren
Konfliktfri kraft Stortinget har satt et mål om 10 TWh energieffektivisering i bygg innen 2030, men vi mangler virkemidlene for å få det til. – Den konfliktfrie kraften som frigjøres her, kan brukes i kjøretøy, industrien og andre steder der vi i dag bruker fossil energi, poengterer Naturvernforbundet. Varmepumper trekkes fram som et viktig bidrag til energieffektivisering. Fossilfritt positivt for varmepumper Det er positivt at stadig flere jobber systematisk med å se hvordan Norge kan bli fossilfritt, mener daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i NOVAP. – Mange ser verdien av energieffektivisering, og peker på varmepumper som en viktig teknologi framover - både i bygninger og industri, poengterer han. Hagemoen lover at fossilfritt Norge blir et viktig tema på Varmepumpekonferansen 2020. Les mer om rapporten hos Naturvernforbundet.