Miljøsertifisering er en het potet i byggebransjen om dagen og BREEAM-NOR, verktøyet for effektiv miljøsertifisering av enkeltbygg, har siden høsten 2011 allerede blitt brukt i utviklingen av over 80 prosjekter i Norge.

Det er allerede flere om beinet for å kunne ta i bruk verktøyet som skal brukes på områdeutvikling, kalt BREEAM Communities . COWI er blant dem som har jobbet for å kunne sertifiseres for dette, og nå er endelig kontrakten snart i havn. Det betyr at rådgiverselskapet er de første i Norge som kan slå i bordet med at de er autoriserte til å få bruke miljøsertifiseringsverktøyet.

For kort tid siden var derfor verktøyutvikler Helen Pineo, manager for BREAAM Communities hos BRE London, på Norgesbesøk og med på befaring til Skien Brygge som blir første prosjekt i Norge hvor dette skal brukes.

Gir innbyggere garanti
Målet med å bruke BREEAM Communities er å kunne skape bærekraftige bydeler, og verktøyet gir store fordeler for alle aktørene som er involvert i prosessen.

- BREEAM Communities gir først og fremst en garanti til kommunen og befolkningen om at utviklerne tar miljøaspektet på alvor. Poengsystemet hjelper oss også å følge opp prosjektet slik at det blir like bra når folk flytter inn og lever livene sine der, som det var tenkt på planleggingsstadiet, forteller Cecilie Høgden Mæle, landskapsarkitekt og arealplanlegger i COWI.

- Samtidig får utbygger en mulighet til å sikre at prosjektet følger kravene til bærekraftighet under alle stegene i utviklingen, ettersom det blir gitt poeng og graderinger underveis, sier Høgde Mæle.