Bygningsfysikk er et fagområde som får stadig mer oppmerksomhet, og Norsk bygningsfysikkdag er et viktig koblingspunkt mel¬lom forskere og andre aktører i byggenæringen. Målgruppen for dagen er derfor alle som er interessert i hvordan vi skal gjøre bygningskroppen bedre, blant annet med hensyn til en¬ergibruk og avverging av fuktproblemer. Praktikere er derfor spesielt velkomne.

Spenner vidt
Årets arrangement spenner vidt, og viser mye av variasjonen innen fagområdet. Basistemaene innen bygningsfysikken, slik det tolkes i Norge, er på energi og fukt i bygninger, typisk begrenset til selve bygningskroppen.

– I år har vi i tillegg med presentasjoner på tilliggende tema som også er en del av bygningsfysikken. Eksempler på dette er en presentasjon på dagslysproblematikk i større bygg, et tema som tidligere tillå arkitekten, men som i dag også ofte behandles av bygningsfysikeren, sier forskningssjef Jonas Holme ved SINTEF Byggforsk.

Fra akustikk til klimatilpasning
Akustikk og lydproblemer i norske bygg er et annet tema på konferansen, sammen med fasadematerialers bestandighet. På energi og varmesiden blir det flere interessante foredrag, blant annet om materialbruk i nullutslippsbygg, samt oppdatert informasjon om kuldebroløsninger i høyisolerte konstruksjoner.

I utviklin¬gen av plusshus og nullutlippshus er testing av hele konsepter og komponenter essensielt, og det vil bli en presentasjon av nye muligheter på dette området. BIM og kobling med energisimuleringer er et annet interessant område; hva er status innen dette temaet?

Klimatilpasning av bygninger er et tema hvor det fremdeles er mye ugjort, og en presentasjon vil gi oversikt over status og nødvendig forskningsinnsats på området. Rehabiliter¬ing av fasader ved bruk av utenpåliggende, "smarte" treel¬ementer er et annet interessant område hvor de bygningsfysiske problemstillingene blir presentert.

– Det virkelig store potensialet for energisparing i bygninger ligger i effektiv rehabilitering av den eksisterende bygningsmassen, sier Holme.

Norsk bygningsfysikkdag 2013 finner sted onsdag 27. november ved UBC Ullevaal Business Class, Oslo. Les mer og last ned program.