Den ene anvsiningen omhandler byggdetaljer for varmeisolering og tetting og viser noen løsninger for golv, vegger og tak i småhus av tre etter NS 3700. Den andre gir eksempler på passivhusprosjekter i Norge bygd og ferdigstilt i årene 2007–2010.Veslemøy Nestvold • 16.05.2012

Sintef Byggforsk har gitt ut de to første rene passivhusanvisninger i Byggforskserien.

Disse er:
Planlegging 321.521 Passivhus. Eksempler på bygninger i Norge
Denne anvisningen gir eksempler på tre passivhusprosjekter i Norge, med betydelig innslag av trekonstruksjoner, bygd og ferdigstilt i årene 2007–2010. Prosjektdata som er relevante i henhold til NS 3700 Kriterier for passivhus og lavenergihus – Boligbygninger, er samlet i tabeller. Prosjektene ble gjennomført både før og etter at NS 3700 var ferdig utviklet.

Det er viktig å presisere at løsningene som er omtalt i denne anvisningen, er eksempler på passivhus bygd i Norge og ikke retningslinjer fra SINTEF Byggforsk om passivhus. Ønsket er å gi inspirasjon og vise muligheter til å bygge passivhus. Eksemplene omfatter lavblokker i to og tre etasjer, en enebolig med massivtreelementer og en skolebygning.

• Byggdetaljer 472.435 Passivhus i tre. Eksempler på detaljer for varmeisolering og tetting
Denne anvisningen viser eksempler på utforming av klimaskjerm for småhus i tre som tilfredsstiller kriteriene for passivhus i NS 3700 Kriterier for passivhus og lavenergihus – Boligbygninger  og i Byggteknisk forskrift (TEK10). Anvisningen viser løsninger og detaljer, med hovedvekt på isolering og tetting for to prinsipper.

– bindingsverk av gjennomgående stendere i hele veggtverrsnittet (sammensatte tverrsnitt i form av splittet limtre, I-profiler, parallellfiner) med isolasjon montert fra innsiden

– bindingsverk med utenpåliggende kontinuerlig isolasjon, der byggeprosessen må værbeskyttes

Skrevet av Veslemøy Nestvold, Lavenergiprogrammet