- Vi er glade for byggevareforordningen endelig er tatt inn i EØS-avtalen. Det er lenge siden forordningen ble vurdert som EØS-relevant og akseptabel for Norge, men det må være enstemmighet på EØS-komiténivå før en forordning eller et direktiv kan innlemmes i EØS-avtalen, sier fungerende avdelingsdirektør Mathieu Veulemans i Direktoratet for byggkvalitet.

Byggevareforordningen erstatter dagens byggevaredirektiv. Formålet med forordningen er å sikre fri flyt av byggevarer i EØS-området ved å klargjøre reglene som gjelder for CE-merkede byggevarer.

Omsetning av ikke-CE-merkede byggevarer faller utenfor byggevareforordningen, og kan reguleres på nasjonalt nivå.

Det er viktig å merke seg at byggevareforordningen utelukkende harmoniserer kravene som gjelder for å omsette en byggevare på det europeiske markedet. Forordningen harmoniserer ikke de nasjonale byggtekniske forskriftene.

Direktoratet for byggkvalitet har foreslått at den nye forskriften erstatter dagens kapittel 3 i byggteknisk forskrift om dokumentasjon til produkter (byggevarer og løfteinnretninger). Den nye forskriften vil også inneholde et dokumentasjonskrav for ikke CE-merkede produkter.

- Det er gode grunner for å ta kapittel 3 ut av TEK10. Den viktigste er å synliggjøre forskjellen mellom omsetning og bruk av byggevarer, sier Veulemans. 

Siden byggevareforordningen ikke harmoniserer de tekniske krav i de nasjonale byggtekniske forskrifter er det ikke gitt at en CE-merket byggevare kan brukes i Norge.

- Det må alltid vurderes om en byggevare vil kunne medvirke til at bygninger oppfyller de tekniske kravene i TEK10. Forskjellen er allerede nevnt i TEK10 gjennom §§ 3-1 (2) og § 3-1(3), men poenget er å gjøre dette enda mer synlig for alle, sier Veulemans. 

Her finner du en norsk utgave av byggevareforordningen (uoffisiell oversettelse)

Kilde: dibk.no