Nordbohus Systembygg forbereder seg på at det blir innført en ny standard for boligbygging i 2015. I så fall betyr det en vesentlig innskjerping av kravene til energiforbruk i nye boliger, tilnærmet passivhus-standard.

Passivhus gir en vesentlig reduksjon av energibruk, og dermed utgifter. Det blir for eksempel ikke behov for så mange varmekilder som i et tradisjonelt hus. Ofte vil det klare seg med en radiator eller en panelovn, i tillegg til gulvvarme på badet. Merkostnadene ved å bygge et slikt hus vil sannsynligvis være inntjent i løpet av relativt kort tid. Ekstrakostnadene ved dette huset antas å ligge på 5 til 10 prosent.

SINTEF skal følge med og finne ut av dette. De har installert målere rundt i det nye huset, og disse vil vise effekten av passivteknologien over tid.

Huset som er bygd i Bjugn for familien Volker Röhling og Maria Stub-Röhling er en Nordbohusmodell som heter Sans, et helt vanlig kataloghus fra Nordbohus, men bygd etter gjeldende passivhus-standard.

Både utvendig og inni ser det akkurat ut som et hvilket som helst annet hus av denne modellen. Hemmelighetene ligger skjult i vegger, gulv, tak og vinduer – i tillegg til i selve byggeteknikken.

For Nordbohus Systembygg betyr det ingen ting om nye krav til passivhusbygging kommer i 2015 eller utsettes 2017 eller 2020.

Boligprodusenten vil uansett øve og klare kravene gjennom erfaringer underveis. I dette prosjektet har Nordbohus Systembygg øvd i alle ledd. Både i prosjektering og bygging har de lært mye om utfordringer og fordeler.

Et passivhus bør ha solceller og det skal ikke ha vinduer mot nord på grunn av varmetap. Tomta i Bjugn er nordvendt, så her er det vinduer og utsikt den vegen. Det er heller ikke installert solceller fordi det er lite å vinne på dette, på grunn av beliggenheten.

Huset har 10 cm ekstra isloasjon i vegger og gulv. Det er også lagt inn radonbrønn. Vinduene er såkalte passivhus-vinduer fra NorDan som går innover i stedet for utover. Dette for å redusere varmetapet. Dessuten har byggherren rådført seg med astma- og allergiforbundet i valg av byggematerialer.

Når huset blir så tett, er det viktig å ha stort fokus på inneklima. Nå er familien i gang med å velge varmepumpeløsning. De er midt i leteprosessen for å finne en varmepumpe som tilfredsstiller kravene deres. Den skal helst tåle frost ned mot minus 25 grader. Dessuten vil de ha et intelligent varmesystem, med automatisk nattsenking.