Bransjeforeninger protesterer mot deler av forslaget til midlertidige endringer i byggesaksforskriften. Arkitektbedriftene i Norge mener dette vil rasere norsk byggkvalitet.

Bransjeforeningene Norsk Eiendom, Rådgivende ingeniørers forening, Arkitektbedriftene i Norge, Norges bygg- og eiendomsforening og Virke Byggenæringen ber i en henvendelse til kommunal- og moderniseringsdepartementet om at disse forslagene tilbakekalles.

Protestene gjelder følgende deler:
* Endringsforslag i høringsnotatets del 2, kapittel 1, SAK10 § 1-2 Definisjoner (dvs ny definisjon av faglig ledelse: en eller flere personer i foretaket som samlet oppfyller kravene til kvalifikasjoner)

*Endringsforslag i høringsnotatets del 2, kapittel 5, SAK10 § 11-3 Krav til utdanning og praksis (dvs tabell som viser at foretakets faglige ledelse skal oppfylle gitte (nye) krav til relevant utdanning og praksis etter inndelingen i tiltaksklasser og funksjoner, hvor det åpnes for lavere krav til utdanning).

Ikke tilstrekkelig
Foreningene reagerer kraftig på at departementet foreslår at fagskole er tilstrekkelig utdannelse for faglig ledelse i foretakene, for all prosjektering og kontroll i tiltaksklasse 2.

”Fagskole er en entreprenørutdanning. Det er et alternativ til blant annet videregående skole og er praktisk rettet mot entreprenører og håndverksbedrifter. Det er definitivt ingen utdanning rettet mot prosjektering, som krever betydelig mer utdannelse”, skriver de.

I forslaget fra departementet innføres i tillegg begrepet «samlet kompetanse». ”En slik endring vil skape betydelig usikkerhet om byggkvaliteten på mange større prosjekteringsoppdrag”

De nevnte bransjene er langt fra enige i departementets tolkning om at dette er ”mindre endringer og justeringer”, men hevder dette faktisk er en svært vesentlig endring, spesielt for prosjekteringsfagene – det vil si de som prosjekterer større bygg og anlegg.

Uheldig tidspunkt
Bransjeorganisasjonene mener også at departementets arbeid og innspill rundt kvalifikasjonskravene gir en uheldig påvirkning og vanskelige betingelser for ekspertutvalgets arbeid med å fastsette nye kvalifikasjonskrav som nå skal igangsettes. Det ene griper inn i det andre, hevder de.

Om forslaget om kvalifikasjonskravene vedtas, frykter de det legger lokk på åpne drøftinger i byggenæringen og hindrer andre, gode alternativer. Derfor bør forslagene tilbakekalles.