- Stoff som står på prioritetslista, ofte kalt verstinglista, utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø, og bruken av stoffene skal stanses innen 2020. Derfor ser vi med uro på at bruken av produkter som inneholder slike stoffer, nå ser ut til å øke i bygg- og anleggsbransjen, seier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Miljødirektoratet.

Byggebransjen er storforbruker av kjemiske produkter som isolasjonsmateriale, lim, fugemidler og maling, og mange av disse inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. En del av produktene inneholder også stoff som står på styresmaktenes prioritetsliste. Dette er lista over stoffer som skal reduseres kraftig eller stanses innen 2020.

Tall fra produktregisteret viser at bruken av produkter med helse- og miljøfarlige egenskaper gikk vesentlig ned fra 2005 og til 2011. Nedgangen gjelder også for verstingstoffene, der bruken nesten er halvert i samme periode.

Men fra 2010 til 2012 økte bruken av produkter med verstingstoff med 25 prosent, uten at det alene kan forklares med tilsvarende økning i aktiviteten i byggebransjen.

[bildec]2013/46/v17855xtj[/bildec]

Alle virksomheter som bruker kjemikaler, er omfattet av substitusjonsplikta. Det betyr at de skal velge produkter som inneholder stoff med minst risiko for helse og miljø - så lenge det ikke medfører en urimelig kostnad eller ulempe.

Miljødirektoratet har laget rettledere for å hjelpe bransjen med å gjøre miljøvurderinger av produkter og velge bort helse- og miljøfarlige stoffer. Direktoratet kontrollerer også at virksomheter som har gode system for å velge de beste alternativene for miljøet.

I fjor fikk byggebransjen på plass en frivillig avtale med medlemmene sine om at de ikke skal omsette eller bruke fugeskum med miljøgiftene mellomkjedete klorparafinar (MCCP) etter 1. januar 2015.

Miljødirektoratet forventer å sjå en reduksjon av MCCP i produkter som blir meldt til produktregisteret over tid.

Marit Kjeldby er Dr.scient i biologi fra Universitetet i Oslo. Hun har jobbet i Klif og forløperen SFT siden 1988. Hun har vært avdelingsdirektør de ti siste årene, siden 2010 som leder av miljøgiftavdelingen.

Bildet under: Rørisolasjon av cellegummi kan inneholde helse- og miljøskadelige bromerte flammehemmere. Foto: KLIF